Президентът Росен Плевнелиев официално обяви, че не иска да бъде

...
Президентът Росен Плевнелиев официално обяви, че не иска да бъде
Коментари Харесай

ОФИЦИАЛНО: Само Плевнелиев не иска да се отваря стенограмата за КТБ

Президентът Росен Плевнелиев публично разгласи, че не желае да бъде разсекретяване стеногрмата за КТБ. Бившият държавен глава изрази несъгласието си за разсекретяване на диалозите, извършени на Консултативния съвет на 29 юни 2014 г.

Плевнелиев е единственият, който желае стенограмата да остане загадка. " За " отварянето на стенограмата се оповестиха водачите на водешщите политически сили в страната Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ, някогашният министър председател Пламен Орешарски, бившияг финансов министър Петър Чобанов, някогашният гуверньор на Българска народна банка - Иван Искров и доста други.

Плевнелиев заявява позицията си в отговор на получено от администрацията на президента Румен Радев писмо. Той показва, че банковата непоклатимост е един от основните детайли на националната сигурност и че макар миналите съвсем три години от извършените съвещания публичното мнение в страната е прекомерно сензитивно във връзка с банковата система. Според Плевнелиев от тази позиция е мъчно да се планува до какви неподходящи последствия би довело разгласяването на информация за банковата система.

" Искам още един път да обърна внимание върху значимостта на това точно президентската институция да остане мястото, където политическите сили и институциите да могат да организират виновен и почтен спор и в спешни за страната моменти да намират решения ", написа президентът Плевнелиев. " Ако подчиним този метод на търсенето на евтини медийни резултати, рискуваме да загубим едно мощно и тествано през годините демократично средство за превъзмогване на най-тежките рецесии ", показва още той.

Очаква се решението на президента Румев Радев, който се разгласи " за " отварянето на стенограмата, само че преди този момент реши да попита, какво е мнението на участвалите в събитията от 2014-та година.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР