Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че лихвените проценти са майката

...
Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че лихвените проценти са майката
Коментари Харесай

Турската лира се срина, след като Ердоган обяви лихвите за зло

Президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че лихвените проценти са " майката и бащата на всяко зло ", спорен коментар, който провокира внезапен спад в цената на турската лира.
Ердоган, който насрочи предварителни парламентарни и президентски избори за 24 юни, неведнъж прикани централната банка да понижи лихвите, с цел да подтиква икономическия напредък. Но икономистите предизвестиха, че е нужна по-строга парична политика за стопанска система, чиято валута е изгубила над 12% от цената си през последните три месеца и която е отбелязала инфлация в размер на 10,85%.
" Лихвените проценти са причина за инфлацията ", сподели Ердоган в телевизионно изявление в Анкара.
Лихвеният % на просрочените заеми в Турция е 13,5% след нарастване от 75 пункта през април.
Отбелязвайки извънредно ниските проценти в Съединени американски щати, еврозоната и Япония, Ердоган добави: " Трябва да понижим лихвените проценти ".
В сряда Ердоган организира непланирано съвещание с най-важните политици, на което даде обещание да предприеме нужните ограничения за обезпечаване на здравето на стопанската система. Проведената среща провокира скок в цената на лирата, само че тези облаги бяха значително заличени след днешните мнения на президента.
Лирата се търгуваше на равнище от 4,3 $, което е загуба от 1,8% за деня.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР