Президентът Реджеп Тайип Ердоган разкритикува присъждането на Нобелова награда за

...
Президентът Реджеп Тайип Ердоган разкритикува присъждането на Нобелова награда за
Коментари Харесай

И Ердоган е против Нобеловата награда за Хандке

Президентът Реджеп Тайип Ердоган разкритикува присъждането на Нобелова премия за литература на отричащ геноцид в известие, оповестено във връзка 10 декември Ден на правата на индивида във вторник, заяви вестник „ Сабах “, представен от БГНЕС.
" Даването на Нобелова премия за литература на 10 декември, на Деня на правата на индивида, на расист, който отхвърля геноцида в Босна и Херцеговина и пази военнопрестъпниците, няма друго значение с изключение на награждаване на нарушавания на правата на индивида ", сподели Ердоган във връзка австрийския публицист Петер Хандке, който е необятно прочут като отричащ геноцида в Босна от 1992-1995 година,по време на който в Сребреница беше осъществено най-свирепото всеобщо ликвидиране в Европа след Втората международна война.
Хандке беше съперник на въздушните удари на НАТО против Сърбия по време на Косовската война в края на 90-те години на предишния век и приказва през 2006 година на погребението на автократичния сръбски водач Слободан Милошевич.
Косово беше част от Сърбия до 1999 година, когато НАТО се намеси, с цел да спре Милошевич.
Косово и Албания също обявиха, че ще бойкотират церемонията. Напускащият външен министър на Косово Бехджет Пацоли даде напътствие на посланика в Швеция " да бойкотира церемонията ", добавяйки, че " публицист, който поддържа Милошевич и неговия геноцид в Босна и Херцеговина и Косово, не заслужава Нобеловата премия ".
В знак на взаимност с косовските албанци посланикът на Албания в Швеция няма да участва на Нобеловата гала, заяви министерството на външните работи в понеделник.
По случай 71-ата годишнина от Всеобщата декларация за правата на индивида на Организация на обединените нации Ердоган съобщи, че през 2019 година е следено нарушаването на правата, обрисувани в декларацията, защото почтени хора са преследвани поради религията си.
Ердоган имаше поради нападението против джамията в Крайстчърч, нападението на черква в Шри Ланка и нападението против синагога в Калифорния, като сподели, че те са знаци за мрачната обстановка, показваща равнището на културен расизъм, назадничавост и анти-мюсюлмански настроения.
Турският президент разкритикува политиците, които употребяват исламофобията, с цел да печелят гласове и медиите, които възстановяват речта на омразата под името на независимост на изложение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР