Президентът Реджеп Тайип Ердоган провежда избирателната си компания за предстоящите

...
Президентът Реджеп Тайип Ердоган провежда избирателната си компания за предстоящите
Коментари Харесай

Турската лира се стабилизира, след като централната банка увеличи основния лихвен процент

Президентът Реджеп Тайип Ердоган организира изборната си компания за идните избори.

© Umit Bektas Още по тематиката
Ердоган възнамерява да поеме по-голям надзор върху стопанската система след изборите

След изказването на турския президент лирата доближи рекордно ниски равнища
16 май 2018
Ердоган ще подхваща ограничения против обезценяването на лирата

Президентът на Турция се срещна с водещи икономисти в страната, само че не показа съответните дейности
12 май 2018
Турската лира доближи рекордно дъно по отношение на $

Обезценяването на лирата е част от всеобща ликвидация на валутите на разрастващите се пазари
9 май 2018
Турската лира е на най-ниското си историческо равнище по отношение на $
3 май 2018
Корпоративната задлъжнялост в Турция е рисково висока

Обезценяването на лирата затруднява обслужването на отговорностите на турските компании
29 апр 2018 Централната банка на Турция усили в сряда един от главните си лихвени проценти по заемите в отговор на опасенията на вложителите, че обезценяването на националната валута по отношение на $ може да провокира дългова рецесия, оповестява Financial Times. Драстичното поевтиняване на лирата идва единствено четири седмици преди президентските и парламентарни избори в страната на 24 юни.

Застой в обезценяването

След изключителна среща на Комисията по парична политика от централната банка обявиха, че ще усилят един главните лихвени проценти. Лихвата по така наречен прозорец за късна ликвидност набъбна от 13.5% до 16.5%. Прозорецът за късна ликвидност е механизмът за приемане на заеми, по който централната банка на Турция в ролята си на заемодател от последна инстанция дава заеми на банките, с цел да покрият краткотрайни потребности от ликвидност за да се избегнат възможни проблеми в платежните системи. Останалите лихвени проценти на централната банка ще останат непроменени.

Обявените в сряда ограничения краткотрайно стабилизираха обезценяването на турската национална валута, която единствено през април поевтиня с 12.75%, достигайки рекордно дъно от 4.922 лири за един $. Решението на финансовата институция докара до растеж в цената на турската валута (1.46%), като в петък един $ се търгуваше за към 4.783 лири.

Позицията на Ердоган

След съвещанието на централната банка президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган даде обещание " да се придържа към правилата на световното ръководство в региона на паричната политика ". " Но няма да позволим световните управнически правила да свършат страната ни ", добави той. USDTRY Quotes by TradingViewПолитическата позиция на Ердоган против поддържането на високи лихвени проценти се смята за една от главните спънки за по-бързо деяние от страна на централната банка. Според редица анализатори обаче изказването на президента е ориентирано към успокояването на вложителите в страната, че Турция в никакъв случай няма да се отдели от структурата на международната финансова система.

Според Чарлс Робъртсън, старши икономист към Renaissance Capital, повишението на лихвения % с 3 процентни пункта е " нужният най-малко " за стабилизирането на валутата. " Това минимум... потвърждава, че политиците са подготвени да работят уверено и че има граница за толерантността на централната банка към обезценяването на лирата ", прибавя Крис Търнър, началник на тактиката на ING.

Лирата обаче към момента е със 17.1% по-евтина по отношение на $, считано от края на 2017 година Инвеститорите са обезпокоени, че стопанската система на страната прегрява, до момента в който инфлацията варира към 11%. Въпреки бързия напредък на цените държавното управление на Ердоган продължи фискалните тласъци в устрема си да поддържа високите равнища на стопански напредък. Дефицитът на страната по настоящата сметка също се е нараснал доста, което анализаторите акцентираха като причина за увеличението на чувствителността на Турция към външни шокове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР