Президентът Реджеп Тайип Ердоган потвърди целта на правителството да намали

...
Президентът Реджеп Тайип Ердоган потвърди целта на правителството да намали
Коментари Харесай

Ердоган: Ще намалим инфлацията

Президентът Реджеп Тайип Ердоган удостовери задачата на държавното управление да понижи ценовия напън върху семействата и съобщи, че се чака експортьорите да доближат рекордно високи доставки до края на годината.


" Ще понижим инфлацията, която от известно време е главоболие за нас и за света, още веднъж до едноцифрено число ", съобщи Ердоган на събитие на Асамблеята на турските експортьори в Истанбул.


Инфлацията, която понижава от началото на годината, е подчертана като приоритет за Ердоган, който пренареди екипа си в региона на стопанската система, откакто завоюва преизбирането си на 28 май.

" С премахването на изборната неустановеност ръцете ни са по-силни в това отношение ", сподели той.

Годишната инфлация се намали до под 40% през май, което е незабравим прогрес след достигането на 24-годишен връх от 85,5% през октомври предходната година.

Ердоган назначи Мехмет Шимшек, почитан деец в региона на политиката, за министър на финансите и хазната, а Хафизе Еркан, някогашен банкер от Уолстрийт, за шеф на централната банка.


Назначенията са сигнал, че новоизбраното държавно управление може да предприеме промени в икономическата политика.

Критикуващ високите разноски по заемите, Ердоган прекара последните две години в поддръжка на " нов стопански модел ", който дава приоритет на свръхниските лихвени проценти. Целта на модела е да се реализира ценова непоклатимост посредством понижаване на разноските по заемите, стимулиране на износа и преобразяване на хроничните дефицити по настоящата сметка в остатъци.

В мненията си от предходната седмица Ердоган изрази поддръжката си и съобщи, че Шимшек ще предприеме бързи стъпки в съгласуваност с централната банка, сигнализирайки, че Турция ще се върне към повишението на лихвените проценти за битка с инфлацията.

Анализаторите на водещи капиталови банки в този момент чакат централната банка да увеличи главния си лихвен % на съвещанието на Комитета по парична политика на 22 юни.

Ердоган също по този начин приветства динамичността на износа макар множеството световни провокации и опустошителните трусове, които засегнаха югоизточния район на страната при започване на февруари.

" Въпреки отрицателните световни стопански вероятности желаеме да увеличим износа си до 265 милиарда $ в края на тази година и 285 милиарда $ през идната ", означи той.

Ако това бъде реализирано, то ще означи трети следващ годишен връх в доставките. През 2022 година Турция реализира експорт на стойност над 254 милиарда $, като подвигна предходния връх от близо 225,4 милиарда $ през 2021 година Продажбите бяха наранени от пандемията и спаднаха до едвам 169,5 милиарда $ през 2020 година

" Ще сведем до най-малко енергийната тежест, която е най-големият ни проблем във външната търговия, с газ от Черно море, нефт от Габар, АЕЦ " Аккую " и възобновими запаси ", съобщи той.

По данни на ТИМ вносът на сила в Турция е намалял с 23,6% на годишна база до 5,3 милиарда $ през май.

Турция се пробва да се съвземе от пагубните двойни трусове на 6 февруари, които лишиха живота на над 50 000 души и изравниха със земята стотици хиляди здания, нанасяйки съществени инфраструктурни вреди.

Бедствието наруши производството и веригите за доставки в 11 наранени провинции. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР