Президентът Реджеп Тайип Ердоган и руският президент Владимир Путин се

Президентът Реджеп Тайип Ердоган и руският президент Владимир Путин се ...

Посланието на Ердоган към Вашингтон от Москва.


Президентът Реджеп Тайип Ердоган и руският президент Владимир Путин се срещнаха вчера в Русия в рамките на важно изложение за авиация и космос, на което бяха представени най-новите продукти на руската отбранителна индустрия.

Макар най-важната причина поради която Ердоган и Путин се срещнаха да бе свързана с последните развития в Сирия, в частност в Идлиб и на изток от р. Ефрат, мястото на срещата им бе доста важно и говореше само за себе си. Това показва обща свързаност на двете страни в търсене на още по-голямо сътрудничество в отбранителната индустрия.

Фактът, че Ердоган присъства на церемонията по откриване на изложението за отбранителна индустрия заедно с Путин е символичен за тази обща свързаност. Също така е от символично значение това, че срещата на Ердоган и Путин се състоя в същия ден, когато започна втората доставка в Турция на частите за системите за противовъздушна отбрана С-400 от Русия.

По време на речта си Ердоган приветства засилващите се връзки между двете страни в многомащабна форма, включваща и отбранителната индустрия. "Вярвам, че синергията, която имаме с Русия по отношение на секторите на авиацията и космоса, ще задълбочи нашите двустранни отношения", подчерта той.

Турският президент и преди е предлагал партньорство с Русия в рамките на усилията й за усъвършенстване на системите С-400 с противоракетните системи С-500.

Всички тези изявления на Ердоган може да се разглеждат като пряко послание към Вашингтон, който наскоро прекрати турското участие в проекта за изтребителите Ф-35 заради разполагането в Турция на системите С-400.

Посланието е ясно: Турция не е без алтернативи при намирането на нови доставчици, ако е изключена от ръководени от САЩ международни проекти и й е отказано да се снабдява с американски оръжия. Това също така може да включва руските самолети от пето поколение Су-57 вместо Ф-35 от Локхийлд Мартин, тъй като Турция ще има нужда да развива противовъздушната си отбрана в следващото десетилетие (Турция полага усилия да развие изтребителите си - TF-X, но ще отнеме време преди да бъде доказано, че са ефективни).

Източник: dir.bg