Президентът Реджеп Тайип Ердоган е под все по-голям натиск да

...
Президентът Реджеп Тайип Ердоган е под все по-голям натиск да
Коментари Харесай

Ердоган под все по-силен натиск за налагане на пълна карантина в страната

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е под все по-голям напън да разгласи цялостна карантина в страната, тъй като случаите на ковид в страната се усилват, оповестява БГНЕС, базирайки се на Ahval News.
Турският министър на опазването на здравето Фахретин Коджа разгласи в четвъртък, че броят на новите случаи на ковид е повишен с 1 196, като общият брой на диагностицираните с вируса е към този момент 3 629. Смъртните случаи в Турция се усилиха до 75, откакто 16 души починаха в четвъртък, 26 март.
Тестовете за ковид в страната от през вчерашния ден, 26 март, са с най-голям дял на позитивни резултати, откогато тестването в Турция стартира - 16,%, спрямо малко над 11% в сряда, 25 март, регистрират от Медицинската асоциация. Те предизвестяват, че държавните ограничения за изолираност са незадоволителни и го прикани да даде на служащите заплатен отпуск, с цел да се предотврати смесването на милиони хора по време на работа.
В момента всички лечебни заведения в страната, в това число и частните и принадлежащи на фондации, са оповестени за пандемични лечебни заведения, и са задължени да лекуват пациенти с ковид. Мярката влезе в действие от 21 март и се отнася за всички лечебни заведения, в случай че в тях има най-малко двама експерти по микробиология, инфекциозни, белодробни или вътрешни болести. Също по този начин беше взето решение за прекъсване на всички планови интервенции. В Турция има общо 42 000 кревати за интензивна грижа, като към една трета са в частни лечебни заведения.
Строги ограничения: Турция забрани на хората над 65 години да излизат на открито
 
Членовете на борда на турската Асоциация за промишленост и бизнес (TÜSİAD) приканват в писмо президента Ердоган да разгласи строга общонационална карантина, с цел да може разпространяването на вируса да се забави бързо - което ще разреши на бизнеса по-бързо възобновяване.
Данъчни облекчения в Турция за близо 2 милиона души
Преди дни Ердоган разгласи избавителен проект за стопанската система на страната на стойност - 14 милиарда евро. Сред ограниченията са отсрочване на заплащанията по заемите и понижаване на налозите в разнообразни браншове. " С пакет, който назоваваме " Щит за икономическа непоклатимост ", ние отпускаме 100 милиарда турски лири, с цел да понижим резултата от пандемията COVID-19 ", сподели Ердоган. Ще има и помощ за семействата с ниски приходи, в това число тези с минимални заплати и пенсионерите. " Най-ниската пенсия ще бъде увеличена до 1500 турски лири (около 230 долара) ", сподели Ердоган.
Остава опцията за пътешестване в страната
Въпреки, че президентът подписа декрет за анулацията на всички научни и културни прояви до края на април и прикани жителите да останат по домовете си, той им остави опцията да вървят на работа и да пътуват в страната. В страната са затворени учебните заведения, кафенетата и питейните заведения, неразрешени са всеобщите молебствия и са отсрочени спортните прояви.
Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу прикани държавното управление да наложи по-строг надзор над града, защото макар предизвестията за заплахата от разпространяване на ковид, над 1 милион души към момента употребяват публичния превоз в най-големия град на страната.
В Истанбул пазарят с кошница на въже през балкона
" Turkish Airlines " спря своите полети до Ню Йорк от петък, оставяйки националния транспортьор с единствено четири маршрута в употреба по време на световната пандемия COVID-19. Затова президентът понижи данъкът върху добавената стойност на вътрешните полети до 1% от 18 за интервал от три месеца. Ердоган разгласи, че компанията е мощно наранена от рецесията след анулираните полети поради вируса. В момента Турция е забранила полетите до 68 страни.
Натиск и извън
Посолството на Съединени американски щати в Турция прикани американските жители в страната да я изоставен допустимо най-скоро. Това се случи на 26 март, в четвъртък.
Ден по-рано италиански доктор от един от най-засегнатите градове от ковид - Бергамо - насочи злокобно обръщение към Турция. Медикът прикани дасеналожат засилени ограничения на обществена изолацияв страната, които да предотватят италианския сюжет в Турция. Той предизвести Ердоган, че може да се изправи пред също толкоз унищожителна зараза, колкото Италия, в случай че не предприеме бързи дейности.
Коронавирусът лиши Турция от въздействието ѝ над ЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР