Президентът Реджеп Ердоган определи предсрочните избори като победа на демокрацията

...
Президентът Реджеп Ердоган определи предсрочните избори като победа на демокрацията
Коментари Харесай

Опозицията в Турция: Продължаваме да се борим за демокрацията, тя е смазана

Президентът Реджеп Ердоган дефинира предварителните избори като победа на демокрацията и волята на народа, а съперникът му Мухарем Индже акцентира, че новият остарял държавен глава би трябвало да бъде водач на всички жители, съобщи БГНЕС.
В нощното си послание към гласоподавателите, отправено от балкона на резиденцията му в Анкара, Ердоган уточни, че Турция е направила избор в интерес на битката против всички незаконни структури, включително с кюрдската ПКК и организацията ФЕТО на Фетхуллах Гюлен.
„ Народът, който разруши проектите на пучистите и легна на пътя пред танковете, артилерията и военната авиация, през днешния ден е пазач на своята самостоятелност и бъдещето. С вота си на 24 юни гласоподавателите показаха волята си за народна власт, независимост и права на индивида, както и за продължаването на процеса на промените “, съобщи Ердоган.
Той даде обещание, че в идните години властта в Анкара ще се бори още по-решително с терористичните организации, а престижът на Турция на международната сцена ще се усили . Такава е оценката и на наблюдаващите от Шанхайската организация за съдействие /ШОС/. Ръководителят им Владимир Потапенко уточни през днешния ден на конференция, че изборният развой е бил транспарантен, почтен и либерален. За първи път в историята си ШОС дойде за мониторингова задача в Турция, 20 специалисти организираха наблюденията си в интервала 18-25 юни.
Победеният претендент за президент Мухарем Индже от опозиционния Алианс на нацията, в който водеща мощ е Народно-републиканската партия, през днешния ден по обяд съобщи, че приема изборните резултати и прикани Ердоган да бъде водач на цялото общество, и да не се държи като партиен лидер . Той предизвести, че въвеждането на новия режим на държавното ръководство е голяма заплаха за Турция и всички дружно ще заплащат неговата цена.
Категорично прекосяваме към едноличен режим, само че ние ще продължим да се борим за демокрацията, тя е смазана . Щом протоколите демонстрират, че сме победени, значи е по този начин. Но няма смисъл от апели да излезем на улицата, това не е демокрацията “, сподели Индже. Той акцентира, че с този избор Турция скъса връзката си с демократичните полезности, както и със 143-годишната история на парламентарната система . „ Факторите, които заплашват публичния мир, ще продължат да работят. Едноличният режим няма механизми за ръководство. За страдание, ще продължим да се тревожим за бъдещето. Турция не може да продължи живота си с Ердоган и обкръжението му, и с неговите разбирания за ръководство на страната. Те са повода за нашите проблеми “, акцентира Индже.
Политическият ислям завоюва, демокрацията загуби “, под това заглавие Айдън Енгин разяснява във вестник Cumhuriyet изхода от предварителния избор. Той отбелязва, че макар неистовия напън, прокюрдската Партия на демократичните нации е съумяла да прескочи 10-процентовата преграда и ще има 66 свои депутати. Бившият ѝ съпредседател Селахатин Демирташ, който бе и кандидат-президент, е пандиза в Одрин и с включвания по телефона водеше предизборната си акция. „ Демокрацията се изчерпва дотук, победи политическият ислям – вождът на ПСР е определен за президент, партията му получи безусловно болшинство в Народното събрание с поддръжката на националистическата партия. Преживяхме акция с пропаганда на махленско равнище. Партийният водач е президент, партията му ни ръководи. Политическият ислям победи, демокрацията е изгубена и това е изгарящата жизненоважна последица. А политическият ислям е гъвкава и дълбока идея, той има редица идеологически, класови, културни и стопански характерности, всяка от които е в несъгласие с демокрацията “, написа създателят.
Според него турският политически ислям е в цялостна интеграция с световния капитал и не има намерение да остане като заварено дете и в случай че е належащо, прави политически и военни партньорства с Русия, обгръща Персийския залив и търси свободни пазари в дълбините на Африка и Азия.
„ Възможно е Турция да загърби напълно Европейски Съюз, сигналите за това се усилват, тъй като до момента в който приема Маастрихтските критерии, тя отхвърля тези от Копенхаген. Разбира се, в случай че Европейски Съюз отвори едното си око за Маастрихт и затвори другото за Копенхаген, няма да имаме проблеми. Що се отнася до идващите стъпки на турския политически ислям – демокрацията се скита куца и ослепена, и всичко е въплътено в тази точка. Целта е развъждането на религиозни и отмъстителни генерации и никой да не се съмнява, че те към този момент не се култивират в системата на образованието и че ще стават все по-силни занапред нататък, кошмарът следва. Приетите с волята на народа промени в законите няма да може да бъдат поправяни и това е несъмнено, неналичието на публичен спор ще усили тежестта на религиозните закони, което ще унищожи и последните парчета на демокрацията. Това е изгарящото значение на тази изтощителна нощ: политическият ислям завоюва, демокрацията загуби “, заключава Айдън Енгин.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР