Президентът Радев връчи днес вторият проучвателен мандат на Николай Денков,

...
Президентът Радев връчи днес вторият проучвателен мандат на Николай Денков,
Коментари Харесай

Когато президентът откаже да връчи мандата за правителство

Президентът Радев връчи през днешния ден вторият изследователски мандат на Николай Денков, който е претендентът на ПП-ДБ за министър-председател. Държавният глава не скри своята принуда при връчването на досието и съобщи, че мандатът към този момент е " дискредитиран “.

Радев не подаде ръка на Денков, който припомняме, че бе негов длъжностен министър на образованието в първия и втория длъжностен кабинет на Стефан Янев. Освен неналичието на всевъзможни жестове на невербална връзка, които играят голяма рола в етикета и протокола, президентът не предложения на диалог представителите на втората политическа мощ след самата процедура.

Всъщност той разкритикува обществено ПП-ДБ, заявявайки, че е директно зает с въпроса за националната сигурност на страната и счита, че суверенитетът на страната е бил " торпилиран “ след изтеклите записи в петък. Радев прикани втората политическа мощ да премисли опцията за реализирането на мандата и акцентира, че държавно управление, формирано в тези условия, ще съставлява голям риск.

Това държание на президента не е казус. Трябва да се върнем до далечната 1997 година, когато България се намира още веднъж в тежка политическа рецесия. Тогава Жельо Желев, чийто мандат като президент изтича, отхвърля да връчи мандат на Николай Добрев от Българска социалистическа партия. Няколко месеца по-рано, в края на 1996 година, Жан Виденов подава оставка като министър-председател, защото неговото държавно управление не съумява да се оправи с политическа, икономическа и обществената рецесия в страната.

Президентът Желев слага на своя правоприемник на поста, Петър Стоянов, в извънредно тежка обстановка. Както знаем, по конституция, откакто държавно управление бъде свалено с избор на съмнение или подаде оставка, парламентарната рулетка се завърта отначало и се организират нови съвещания сред президент и партии, а процедурата по разпределяне на мандати се задейства изначало.

Така президентът Стоянов трябваше да връчи още веднъж проучвателния мандат на Българска социалистическа партия. Той извършва своето обвързване, водейки се по главния закон на страната, само че моли представителите на Българска социалистическа партия да го върнат несбъднат. Стоянов споделя по-късно, че дейностите му са били по ръба на конституцията, само че го прави, с цел да предотврати по неговите думи " революция “. По това време Българска социалистическа партия разполага с нужната поддръжка да осъществя държавно управление, все пак обаче не го прави под сериозен цивилен и политически напън.

Днес страната не се намира пред революция, само че след изтеклата информация за " координиране “ или " одобрение “ на началниците на българските служби се слага въпроса за суверенитета на България.

Веднага, откакто Радев връчи мандата на Николай Денков се появиха и първите политически реакции. Слави Трифонов разгласи случилото се през днешния ден на " Дондуков “ 2 като " най-унизителното връчване на мандат “. Делян Добрев от ГЕРБ прикани Политическа партия " да изоставен политиката вечно “. Бившият длъжностен министър председател и боен министър в кабинета " Петков “ Стефан Янев дефинира обстановката като " невиждана “.

Дали ще има държавно управление, или не остава да забележим. Разговорите сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС остават замразени. Реакция от водача на първата политическа групировка към момента не пристигнала. Утре в Народно събрание ще бъдат извикани шефовете на службите в страната, където те ще би трябвало да дават отговор на въпросите на народните представители.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР