Президентът Радев настояваше за масови тестове. Последно го направи на

...
Президентът Радев настояваше за масови тестове. Последно го направи на
Коментари Харесай

Защо масовото тестване започна едва сега, пита секретарят на президента

Президентът Радев настояваше за всеобщи проби. Последно го направи на 11.04 в обръщението си към народа. Идеята беше отхвърляна като безсмислена, като финансово неоправдана, медицински голословна... И по този начин България беше на едно от последните места по тестване на популацията си, написа секретарят на президента Димитър Стоянов във фейсбук.
На 15.04. министър Ананиев разгласи (не си припомням от Министерски съвет или от пътуващото телевизионно студио), че стартират с всеобщо тестване.

В същото време старателно ни се втълпяваше, че пик на пандемията ще е по Велик ден. И о знамение! Днес имаме рекорден брой болни единствено за 24 часа - 48 индивида. Потвърди се теорията за " упования пик ". Като безспорна стойност несъмнено е по този начин и никой не го оспорва. Логиката обаче е, че колкото повече проби, толкоз по-голяма е вероятността за констатиране на вирусоносители.
До в този момент методът беше - имаш признаци, прави се тест. Много пъти обаче ни бе обяснявано, от ген. Мутафчиски, Кантарджиев, Кунчев, че болестта, в огромен %, протича в лека форма, като лек грип, дори без никаква симптоматика. Сега при метод на всеобщи проби, разумно е да се усили броя на установените болни. Иначе казано на елементарен език - колкото повече проби, толкоз повече " хванати " с ковид.
А за какво чакахме до в този момент и не се стартира с всеобщото тестване по-рано? Отговорът е елементарен - страната не беше подготвена да посрещне рецесията. Тестове нямаше!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР