Президентът Радев: Иновациите са най-ефективният инструмент за постигане на висок

...
Президентът Радев: Иновациите са най-ефективният инструмент за постигане на висок
Коментари Харесай

Президентът Радев: Иновациите са най-ефективният инструмент за постигане на висок и устойчив икономически растеж

Президентът Радев: Иновациите са най-ефективният инструмент за реализиране на висок и резистентен стопански напредък Иновативният артикул на България е надалеч от опциите ни, съобщи президентът Румен Радев по време на 14-тия Иновационен конгрес , който се организира под патронажа му. Нивото на развиване на нововъведенията е симптом за институционална уязвимост , посочи президентът.
 
Разходите за научно-изследователска и развойна активност в България са надалеч от средноевропейските , уточни президентът.
 
" Далеч даже от залаганите проценти от Брутният вътрешен продукт в нашите стратегии. Години към този момент имаме стратегии, само че нямаме действително финансиране от страната, а тази активност се финансира главно от бизнеса и непознати вложители, което автоматизирано ни слага в някаква взаимозависимост от тях ", разясни Радев. " Също по този начин съвкупният иновационен артикул е надалеч от желанията и опциите ни, и той разкрива сериозна институционална непълнота в развиването и използването на политики в тази област ", разяснява още президентът.
 
България остава на нивото от 2010 година във връзка с развиването на иновационния капацитет , съобщи ръководителят на Фондация „ Приложни проучвания и връзки “ Огнян Шентов. " Това, за жалост, е първият главен извод, че в една такава сериозна за нашата стопанска система област през последните 10 години релативно сме изостанали ", уточни Шентов.

Правителството би трябвало да се погрижи за обезпечаване на господство на закона , защото неналичието на такова основава неустановеност, която спъва развиването и на нововъведенията , посочи координаторът на Група Иновации Руслан Стефанов .-->
 
По думите му това е съществена причина България и Румъния да разделят последното място в Европа по нововъведения. " Нивото на неустановеност остава относително високо. Затова спадът на вложенията тук е по-голям в сравнение с в Централна Европа ", уточни Стефанов.
 
По време на Националния иновационен конгрес, който се организира за 14-ти път президентът Румен Радев връчи премиите в състезанието „ Иновативно дружество на годината “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР