Президентът, премиерът, министрите, директорите, кметовете в Северна Македония ще получават

...
Президентът, премиерът, министрите, директорите, кметовете в Северна Македония ще получават
Коментари Харесай

От президента до кметовете в Северна Македония ще взимат минимална заплата за два месеца

Президентът, министър председателят, министрите, шефовете, кметовете в Северна Македония ще получават минимална заплата от 14 500 денара (около 460 лева.) през идващите два месеца, а всички назначени членове на управителни и надзорни препоръки няма да получават дивиденти, реши държавното управление в Скопие.

Решението не се отнася за работещите в областта на опазването на здравето.

Служебният министър председател Оливер Спасовски посочи на конференция, че заплатите на работещите в държавния бранш няма да се понижават, което опонира на предлагането на ръководителя на СДСМ Зоран Заев.

Спасовски показа втората серия от стопански ограничения за справяне с рецесията, зародила поради ковид. На частните компании, наранени от рецесията, през аплрил и май ще бъде оказана помощ от 14 500 денара месечно на служащ при избрани условия. Алтернативна мярка е 50 % дотации за работещите в частните компании.

Тези компании, които аплайват за дотация, за минимална заплата за работещите, нямат право да освобождават служащи, да не изплащат дивиденти, бонуси и награди, и би трябвало да имат 30 % понижаване на оборота спрямо предходната година. С минимална заплата на човек се субсидират и всички работещи в региона на спорта и самостоятелните хора на изкуството, а жителите, които останат без работа, ще получават 50 % от заплатата си според от стажа, сподели Спасовски.

Премиерът добави, че вторият пакет ограничения за справяне с рецесията е признат след необятни съвещания с членовете на икономическия съвет, образуван за задачата, със стопанските камари и с специалисти. /БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР