Президентът предложи излишъкът да се изхарчи прозрачно. Освен това предложи

...
Президентът предложи излишъкът да се изхарчи прозрачно. Освен това предложи
Коментари Харесай

М. Радев: Президентът да внимава с упражненията по харчене на излишъка

" Президентът предложи остатъкът да се изхарчи транспарантно. Освен това предложи да се изхарчи след обществено разискване, социална полемика. Искам да предупредя всеки, който се упражнява на тази тематика - обществото да реши по какъв начин да похарчи няколко милиарда лв., да бъде малко по-внимателен. Сещате се какви пристрастености ще избуят към тези няколко милиарда ", предупред някогашният финансов министър Муравей Радев пред Канал 3.

" И занапред ще ви кажа какво би станало - ниски са заплатите, ниски са пенсиите, всичко би трябвало да се усили. По-внимателно малко! Този остатък с 2 милиарда лв. от горната страна е към септември, единствено че има още 3 месеца, когато се броят пилците през декември. Този остатък има две съставки - доходи от налози повече от плануваните, и второто, спестовност на разноски. Предвидени са 6,5 милиарда финансови разноски, остават над 5 милиарда до края на годината. Ами в случай че тези планове за тези пари се движат по график и за тях се заплаща в този момент в края на годината? Тогава какъв остатък? Нероден Петко?! Трябва по-внимателно ", сподели финансистът.

На въпрос по какъв начин прави оценка настояването на Българска социалистическа партия да бъде отстранен плоския налог, Муравей Радев разяснява:

" Мине, не мине, и някой го подеме този налог, той е отговорен защо ли не. Имаше една скорошна научна организация, синдикатите упрекнаха плоския налог, че бил съществена причина за укриване на приходи. Извинявайте, аргументът е доста доверчив. Нашата данъчна система е една от най-хубавите в Европа от доста време и тя не би трябвало да се пипа, тъй като другояче ще отвориш други проблеми ".

За скока на оптималния застрахователен приход от 2600 на 3000 лева, Муравей Радев смята, че това е неточност, тъй като е без единодушието на бизнеса.

" Работната заплата и обвързваните с нея налози и осигуровки са част от новосъздадения артикул. Има артикул - по-голям артикул, повече отчисления, повече заплати. Кой основава продукта? Синдикатите, политиците, институциите - те не го основават, основава го бизнесът. И да бръкнеш в плановете на бизнеса за години напред, без да го попиташ, това не е най-хубавото, което може да се случи. Задължително е с по-малка стъпка - не с тази голяма стъпка от 2600 на 3000 лева В тази дупка попадат доста над 130 000 работещи. По-плавно, по-внимателно и със единодушието на бизнеса, наложително ", счита Муравей Радев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР