Президентът поиска гаранции от новия състав на ЦИК, че изборите

...
Президентът поиска гаранции от новия състав на ЦИК, че изборите
Коментари Харесай

Президентът настоя за гаранции от ЦИК за честни избори

Президентът изиска гаранции от новия състав на ЦИК, че изборите ще бъдат почтени и транспарантни. Той чака да има пробно въвеждане на електронно гласоподаване.

Държавният глава настоя да има изясненост по какъв начин ще бъдат избрани секциите, в които ще има машинно гласоподаване и по какъв начин ще бъдат предпазени машините.
Президентът на среща с ЦИК за готовността на изборите Парламентът към този момент назначи новият ръководител Стефка Стоева
Предстои да се ревизира публичната поръчка за машинното гласоподаване и схемата на систематизиране на машините в изборните секции. Според президента и ръководителят на ЦИК е огромен казусът с броя на недействителните гласове.

„ Всички знаем, че провеждането на свободни почтени и транспарантни избори са най-голямото завладяване на демокрацията и би трябвало да се отстоява със всеки избор. Знаем доста добре, че времето ви до изборите за Европейски парламент е извънредно лимитирано, само че в тази връзка съм поканил и Ивилина Алексиева, с цел да има приемственост”, означи Радев и благодари на някогашния ръководител на ЦИК за свършената работа.

Снимка: Ладислав Цветков

Той уточни, че желае да да показа визии за целите и да чуе визии на новата ЦИК за понижаване на недействителните бюлетини, които са проблем.

Президентът изиска да се понижат опциите за манипулиране на резултатите и машинното гласоподаване да бъде въведено в размера от 3000 машини.
Президентът насрочи евроизборите за 26 май Това ще е последният от трите почивни дни към 24 май
„ Трябва да чуем критериите по какъв начин тези машини ще се разпределят в секциите и да не се допусне компрометиране на машинния вот”, разгласи президента.

Той прикани да се създаде за пробно въвеждане на електронно гласоподаване, тъй като го чакат го милиони българи у нас и в чужбина.

Стефка Стоева, ръководител на ЦИК, изясни, че през днешния ден следва първото съвещание на комисията, на което ще се одобри хронограмата за изборите.

Снимка: Ладислав Цветков

Ще работим върху критериите за разпределението на 3000 машини, посочи Стефка Стоева. Тя също уточни, че недействителните бюлетини са огромен проблем, само че след изборите ще се направи разбор дали машинното гласоподаване ще понижи техния брой.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР