Президентът Петро Порошенко обяви създаването на украинска автокефална църква, съобщава

...
Президентът Петро Порошенко обяви създаването на украинска автокефална църква, съобщава
Коментари Харесай

Порошенко обяви създаването на независима украинска църква

Президентът Петро Порошенко разгласи основаването на украинска автокефална черква, оповестява " Канал 3 ".

Днес украинските православни свещеници се събраха на исторически събор в Киев, с цел да основат нова национална черква – ход, жигосан като схизма от съветското духовенство. Съборът се свика, откакто Вселенският патриарх Вартоломей I Константинополски, духовният водач на всички православни християни по света, призна независимостта на Украинската черква от Москва.

" Поздравявам всички със основаването на Автокефална постна православна черква на Украйна, която преди малко бе основана в " Света София ". Случи се. Историческият събор на православните свещеници в Киев сътвориха Украинска черква, самостоятелна от Русия ", разгласи Порошенко пред събралите се хора на Софийския площад в Киев. 

В словото си Порошенко е припомнил и думите на украинския стихотворец Тарас Шевченко: " Украйна към този момент няма да пие московска отрова от московската чаша ".

За глава на новата църковна конструкция е определен Переяславският и Белоцерковски митрополит - 39-годишният Епифаний, който до този миг е служил като свещеник на неканоническия Киевски патриархат.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР