Президентът Петър Стоянов (1997-2002) ще бъде удостоен с най-високото отличие

...
Президентът Петър Стоянов (1997-2002) ще бъде удостоен с най-високото отличие
Коментари Харесай

Петър Стоянов и Михаил Неделчев ще са новите почетни софиянци

Президентът Петър Стоянов (1997-2002) ще бъде почетен с най-високото отличие на Столичната община - " почетен жител на София ". На сесията в четвъртък общинските съветници ще гласоподават присъждането на званието, съобщи " 24 часа ".

В отчета се показва, че Стоянов е " бележит български политик, оставил ярка диря в най-новата ни история ". Удостояването му със званието е във връзка идния му 70-годишен празник на 25 май.

" Той е първият претендент за държавен глава, който обществено заявява, че задачата на мандата му ще бъде участието на България в НАТО и Европейски Съюз, определяйки го като " цивилизационен избор " на страната ", написа в отчета. Напомня се, че Стоянов е първият български президент след Втората международна война, който не е бил член на комунистическата партия.

Изтъква се и ролята му за преодоляване на хиперинфлацията, пускане на договарянията с МВФ, стабилизиране на финансовата система, подготовката за участие в НАТО и Европейски Съюз и други " С цялостната си активност той е образец за висока просвета и морал, които го вършат заслужен жител на София - града, в който се образува юристът, политикът и общественикът Петър Стоянов и не на последно място - негов дом до през днешния ден ", написа в отчета.

СОС ще гласоподава " почетен жител на София " да стане и проф. Михаил Неделчев - книжовен историк, журналист, учител и някогашен народен представител от Съюз на демократичните сили. За най-високото отличие на столицата е препоръчан и един от доайените в българската театрална постановка - Асен Шопов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР