Президентът Петър Стоянов (1997-2002) призова България да промени тона към

...
Президентът Петър Стоянов (1997-2002) призова България да промени тона към
Коментари Харесай

Създаваме нация от мразещи ни хора. Петър Стоянов призова за промяна на тона към Скопие

Президентът Петър Стоянов (1997-2002) прикани България да промени тона към Северна Македония. Той се аргументира с това, че в договарянията сред двете страни би трябвало да бъде реализиран климат на съгласие.

В някогашният държавен глава разяснява съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), отдадено на връзките сред София и Скопие.

През ноември 2020 година на договарянията на Северна Македония за участие в Европейски Съюз. София сложи няколко условия пред прилежащата страна, измежду които е зачитането на общата история на двете страни.

Отношенията със Скопие са посочени като основна тематика от съдружното държавно управление на Кирил Петков .

В изявлението си за бТВ от вторник президентът Стоянов сподели, че за история приказват тези общества, които нямат мотив за горделивост от сегашното си. Според него в преговорния развой би трябвало да бъде реализиран климат на съгласие, в който може да се приказва.

„ Това, което ние вършим, е напълно сполучливо да създадем една нация от откровено мразещи ни хора. Ние би трябвало да приказваме намерено и да излезем от нашия народен комплекс “, сподели Стоянов.

Той добави, че в случай че България желае явен разговор със Северна Македония и да бъде разбрана и от европейските сътрудници, не би трябвало да не помни и личните си вини. „ Истината е, че Европейски Съюз не ни схваща “, сподели той.

Според него България би трябвало да промени тона в говоренето във връзка с жителите и политическото управление на Северна Македония.

„ Ние не се готвим да разгласяваме война на Северна Македония. Ние се готвим дружно със Северна Македония да бъдем членове на Европейски Съюз. Това не значи, че ние предаваме историята си, само че ние би трябвало да сме наясно, че повече от 75 години жителите на Северна Македония бяха облъчвани по всевъзможен метод и три генерации се възпитаха да възприемат една напълно друга история “, сподели Стоянов.

Според него слагането на периоди при разискването на връзките сред България Северна Македония ще навреди на политиците.

„ Нито един умел политик не се ангажира със период. В момента, в който се каже 6-месечен [срок], и стартира противоположното преброяване “, сподели Стоянов. Думите му бяха в коментар на поръчката на съдружното държавно управление на Кирил Петков да възстановява връзките сред двете страни в период от шест месеца.

Този период не беше упоменат в декларацията, призната от КСНС в понеделник. След съвещанието президентът Радев сподели, че участниците в съвета са се обединили към разбирането, че допускането на началото на договарянията на Северна Македония за участие в Европейски Съюз би трябвало да е обвързано с постигането на резултати, а не със периоди .

Според Петър Стоянов това, което ще се запомни от съвещанието на съвета е единната позиция на всички политически сили, само че това не значи, че „ работата е свършена “. По думите му е предпоставена тезата, че „ би трябвало да избираме сред участие на Северна Македания в Европейски Съюз и нашия народен интерес “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР