Президентът от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев определи подписването

...
Президентът от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев определи подписването
Коментари Харесай

Плевнелиев: Договорът с Македония е успех, но трябва да се изпълнява

Президентът от 2012 до 2017 година Росен Плевнелиев дефинира подписването на Договора за добросъседство с Македония като " една огромна крачка напред, едно огромно достижение за българската дипломация ", само че уточни, че е по-важно той да се извършва.

" Споделям терзанието си – доста е хубаво, че е подписан този контракт, доста по-важно е той да бъде изпълнен ", сподели Плевнелиев в утринния блок на Би Ти Ви. Той посочи, че " изиграх ролята на катализатор, на индивида, който хвърли бомбата ", тъй че връзките с Македония да бъдат сложени на друга основа. По думите му в този момент е значимо България да бъде дейна, да създаде стратегическа рамка и осъществяването на контракта да стартира.

" Аз като държавен глава умишлено не посетих Македония през 5-годишния си мандат ", отговори той на рецензиите на предшественика му Георги Първанов, че не е намерил време да посети публично страната. Росен Плевнелиев посочи, че в Македония се е водела нападателна антибългарска агитация и държанието му било знак за това. По думите му е трябвало да се промени метода на България към Македония " от сантименталната фаза към прагматична фаза ".

" За 10 години той пък не уточни очевидната антибългарска акция, която се водеше, не уточни, че проблем има. Аз смятам, че е било неточност на президента Първанов да мълчи ", съобщи Плевнелиев. По думите му " играта е по тази причина границите на Балканите да падат, а не да се местят, играта е за това България да има дейна положителна роля, играта е газовите мрежи да доближат до всеки, да има диверсификация ". По думите му на него се е паднала и ролята да промени политиката на страната във връзка с енергетиката. " Диверсификация, енергийна успеваемост, а не огромен шлем ", съобщи той.

По тематиката за КТБ Плевнелиев още веднъж изрази позицията си, че разсекретяването на стенограмите от съвещанията при него не разкрива нищо, не взема решение проблеми, а единствено девалвира доверието в президентската институция. Припомни, че се разгласи за отваряне на досиетата КТБ и попита президента Румен Радев за какво не направи това щом би трябвало да се разкрие истината за банкрута на банката.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Балкани (4547)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР