Президентът, освен всичко друго, си е политически говорител. Той има

...
Президентът, освен всичко друго, си е политически говорител. Той има
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Президентът, освен всичко друго, си е политически говорител

" Президентът, с изключение на всичко друго, си е политически представител. Той има право да формулира послания. Ако имам забележка, тя е единствено една - президентът се държи по-скоро като омбудсман, като не част от държавния уред, което не е истина. Президентът е институция, тя има пълномощия,разира се, не такива, каквито има изпълнителната власт и не му приляга да приказва по този метод. Като има съответен случай на безконтролна корупция, дано да го назове, да го даде на основния прокур, на службите, да предприеме някакви дейности. Кой ще му откаже да го създаде? "..Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия.

" Много ми се желае да не изгубим инвестицията на Фолксваген, само че всички по този начин разясняват. Много ме нервира, когато се бърза в задатък да се приказва за вложения. С този диалог не мисля, че спомагаме за случая ", съобщи Дончев и отхвърли да разяснява тематиката за възможен отвод на " Фолксваген " да построи цех у нас.

" На кой може да му хрумне обществени служащи да влизат в фамилиите и да взимат децата ни. Не желая да упреквам хората, които стачкуват...Единственият ми съвет към всички е повече да четат ", изясни той.

" Основният въпрос е за какво оставка? Сега ли му беше времето? Това е одобрена технология - даже да няма показана виновност, щом има публично напрежение, щом има неодобрение, това е верният политически ход. Не мисля, че хората считат, че това е прахуляк в очите ", разяснява той оставката на някогашния аграрни министър Румен Порожанов

" Политиката не е административно занятие. Личността има голямо значение. За зло и за положително в системата има доста участници, не знам на кого е виновността. Когато приключат всички следствени дейности ще мога да разясня кой е отговорен ", добави още той.

" Това, което форсира нещата, е забавеното премахване на зам.-директорът на Държавна фирма " Земеделие ". Всеки случай е самостоятелен. Ако разсъждаваме в политически клишета, за разлика от другите, ние постоянно вземаме ограничения ", разяснява още Дончев.

" Когато сме получавали поддръжка от Движение за права и свободи, то е било по значими въпроси, само че не са ни политически сътрудници. Едно такова партньорство е недопустимо за нашите сътрудници по доста аргументи ", счита вицепремиерът.

" Ако отговоря с факсимиле мисля, че КПКОНПИ работи добре. Ако би трябвало да отговоря почтено - мисля, че времето е малко, с цел да кажем обективно по какъв начин си прави работата. Комисията работи неотдавна, дано й дадем време ", разяснява Дончев.

" Не мисля, че в миналото исторически е имало запаси да се стигне до завършек на следствие. Нужен е съответен инструментариум. Говорейки за офшорни сметки, това е хубава тематика. Много ми се ще да знам кой има офшорни сметки, било то и политици. Познавайки интернационалните финанси обаче, няма по какъв начин да стане с писмо до избрани страни поради банковите секрети. Това е сложна борба, само че тя би трябвало да бъде водена ", счита той. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР