Президентът не е деполитизирана фигура. Той има право на ярки

...
Президентът не е деполитизирана фигура. Той има право на ярки
Коментари Харесай

Милен Любенов: Държавните органи не изпълняват вменените им функции. Имат скрит дневен ред

Президентът не е деполитизирана фигура. Той има право на ярки политически изявления. Той е коректив и това му е вменено от Конституцията. Политическият конфликт сред ”Дондуков 1 ” и ”Дондуков 2 ” значително се дължи на дейностите на приветлството през последните години.
Това съобщи в ефира на bTV политологът Милен Любенов.

Коментарът му идва след днешното изказване на президента Румен Радев, който разгласи желанието си да се кандидатира за втори мандат. Новината бе посрещната остро от ръководещите и стана мотив за поредна замяна на реплики.

" Не е вест днешното обръщение на Радев, в което се приказва за подсилване на държавността, институциите. Тук не става дума за ерозия на парламентарната народна власт и загуба на доверие. В България се следи развой на деинституционализация на съществени държавни органи - те не извършват вменените им функционалности, а имат прикрит дневен ред и пазят ползите на неофициални центрове на въздействие ", уточни още Любенов.

Той дефинира като мит за българската народна власт схващането, че без гласовете на Движение за права и свободи не може да бъде определен президент на страната. Любенов даде и образец с претендента на Движение за права и свободи през 2016 година - Пламен Орешарски.

Според Любенов ненужно е да се търси връзка в съвпадението на датата, определена от Радев за днешното изказване и честванетон а паметта на жертвите на комунистическия режим.

" Напълно естествено е желанието за втори мандат на Радев. Това е предстоящо за всички демокрации - настоящ президент, който има право на различен мандат, да го направи. Като тайминг добре е определен този ден, тъй като през последните дни видяхме прекомерно доста спекулации по тематиката. Започнаха и номинации, без да бъдат съгласувани. Това е, с цел да се затвори един път вечно тази тематика ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР