Президентът наложи вето на Закона за изменение и допълнение на

...
Президентът наложи вето на Закона за изменение и допълнение на
Коментари Харесай

Президентът Радев наложи вето на промените в Закона за държавната собственост


Президентът наложи несъгласие на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната благосъстоятелност, оповестиха от прессекретариата на президента. Румен Радев категорично декларира своята поддръжка за главната цел на измененията в този закон - да се усъвършенства и форсира процесът по създаване на значими национални обекти. Той приветства и измененията за поощряване на вложенията в индустриалния бранш. Според него обаче в гласуваните от Народното събрание промени не е реализиран баланс сред публичния интерес и предпазеното от Конституцията право на благосъстоятелност и вместо резултата на ускорение, се основава риск от закъснение на значими инфраструктурни обекти, се показва в известието.

По мнението на президента и в този момент предварителното осъществяване на отчуждителни актове е използвано за национални обекти - автомагистрали, пристанища, летища, газопроводи и други С препоръчаните промени към тях се прибавят обекти с национално значение, избрани като такива със закон или с акт на Министерския съвет. Предвид неналичието на критерии, по които Министерският съвет афишира обектите с национално значение, приложното поле на предварителното осъществяване може да засегне голям брой частни парцели без гаранции, че това са обекти за общо прилагане в публичен интерес, се добавя в претекстовете.

Държавният глава възразява и против неравнопоставеността сред дребните и едрите притежатели на аграрни земи и горски територии, които ще се обезщетяват по друг метод. Тази смяна основава сериозен риск вместо да се форсира процесът на създаване на значими национални обекти, той да бъде занимателен, счита президентът.

Мотивите на президента за ветото са оповестени на уеб страницата на президентската институция.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР