Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин няма да посети Токио

...
Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин няма да посети Токио
Коментари Харесай

Срещата на ръководителите на Южна Корея и Япония отменена заради скандал със сексуални нападки

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин няма да посети Токио за идната Олимпиада, оповестиха от кабинета му, отменяйки проектите за негова първа среща с японския министър председател Йошихиде Суга, съобщи " Ройтерс ".

Обявлението пристигна, откакто Сеул стачкува по отношение на информация в петък, че почитан посланик в японското посолство в Сеул е споделил, че Мун " мастурбира ", когато разказва напъните му за възстановяване на връзките сред двете страни.

" Президентът Мун реши да не посещава Япония ", означи прессекретарят на Мун по време на конференция и добави: " Тъй като Олимпийските игри в Токио са кротичък фестивал за всички хора по света, ние се надяваме, че Япония ще ги семейства безвредно и сполучливо. "

Този скандал в допълнение възпали връзките сред двете страни, враждуващи поради териториални искания и тяхната военновременна история, разваляйки всички останаващи очаквания, че игрите в Токио може да предложат нов старт за двустранно и районно съдействие.

Японският вестник " Йомиури " по-рано през днешния ден заяви, че Мун Дже-ин ще се срещне със Суга в Токио в петък, тъкмо при започване на Олимпийските игри. Но и двете държавни управления бързо отхвърлиха среща да е била финализирана, а кабинетът на Мун се базира на " спънка в последния миг ".

Суга и Мун възнамеряваха да обсъдят въпроси, които затрудняват връзките през поколенията, в това число обезщетения за корейци, принудени да работят в японски компании и военни бордеи по време на колониалното ръководство на Япония 1910-1945.

Япония също възнамерява да размени основания в Сеул посланик след обявените от него мнения за Мун, написа японският вестник.

Говорителят на японското държавно управление съобщи, че посланикът е предизвестил заместника си поради докладвани забележки.

" Забележките бяха несъответствуващи като посланик и считаме, че е доста тъпо ", сподели основният секретар на кабинета Кацунобу Като на постоянен брифинг.

Запитан за отчета за отстраняването на дипломата, Като сподели, че това е въпрос на външния министър и не дава спомагателни детайлности.

Среща на върха сред двамата водачи не е била решена, само че в случай че Мун реши да посети, Япония ще го настани, добави Като.

Заместник-министърът на външните работи на Южна Корея Чой Джонг-кун прикани посланика на Япония Коичи Айбоши в събота да стачкува.

" Той също по този начин изиска японското държавно управление неотложно да предприеме осезаеми и надлежни стъпки, с цел да предотврати повтаряне на сходна обстановка ", се споделя в изказване на външното министерство.

Този месец Суга назова връзките сред Япония и Южна Корея " доста сложни ", като добави, че задачата на Сеул е да се оправи.

По-рано Муун се надяваше, че Олимпийските игри могат да предложат опция на Северна и Южна Корея да подобрят връзките и да съживят мирните договаряния, преди Пхенян да разгласи, че няма да взе участие заради опасения от ковид.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР