Президентът на Венецуела Николас Мадуро От встъпването си в длъжност

...
Президентът на Венецуела Николас Мадуро От встъпването си в длъжност
Коментари Харесай

Как фалшивите новини на Тръмп дадоха ново оръжие на авторитарните лидери


Президентът на Венецуела Николас Мадуро

От встъпването си в служба Доналд Тръмп разпространява понятието " подправени вести ", като го употребява, с цел да подлага на критика неподходящите вести в обичайните медии, медийните организации, а в един случай даже обособен човек.

Но откогато Тръмп притегли публичното внимание към това разбиране, то стартира да се заимства и от разнообразни водачи по света, изключително от тези, които са отпред на властнически режими.

Макар Тръмп да твърди, че е измислил израза " подправени вести ", и да се хвали, че това е " един от най-великите термини, които е предложил ", той съществуваше преди президента и се използваше за разказване на съзнателно заблуждаващи и в някои случаи изцяло измислени новинарски истории.

Но с потреблението на " подправени вести " за разказване на всевъзможен тип негативно медийно отразяване Тръмп оказва помощ на страни - от Венецуела през Сирия до Мианма - да оправдават жестокости и нарушавания на човешките права. Ето някои образци.

Николас Мадуро, президент на Венецуела

Венецуелското държавно управление управлява огромна част от медиите в страната, а локалните водачи са подложени на критика по света, че протягат ръка на демократичните свободи във Венецуела.

През юли 2017 година Мадуро в изявление за съветския агитационен инструмент Ар Ти (RT) мина в офанзива. " Фалшивите вести " бяха негово оръжие.

" Венецуела е подложена на тормоз от международните медии, които обсаждат (страната). (Те) популяризират голям брой подправени версии, голям брой неистини. Именно това назоваваме през днешния ден " подправени вести ", нали? (Настъпва) епохата на постистината ", съобщи Мадуро за телевизия Ар Ти.

Башар ал Асад, президент на Сирия

Асад е виновен за някои от най-тежките нарушавания на човешките права в актуалната история и е принудил шест милиона души да избягат от страната си.

През февруари " Амнести интернешънъл " съобщи в отчет, че сирийското държавно управление е умъртвило минимум 13 000 души във боен затвор сред 2011 и 2015 година Асад оспори отчета.

" В днешно време можете да скалъпите всичко ", съобщи Асад за " Яху нюз ". " Ние живеем в епохата на подправени вести. "

Властите на един щат на Мианма

Страната е упреквана в " етническо пречистване " поради нападението й против рохингите. Над 600 000 рохинги са избягали от щата Ракхайн, на западното крайбрежие на Мианма, а армията на страната е упреквана в убийства, всеобщи изнасилвания и палежи.

Щатът Ракхайн заимства езика на Тръмп, с цел да опровергае изказванията.

" Няма такова нещо като рохинги ", съобщи през декември служителят в министерството на сигурността на щата Ракхайн У Кяу Сан Хла, представен от " Ню Йорк таймс ". " Това са подправени вести. "

Китайските държавни медии

През март 2017 година китайското държавно управление, известно с рестриктивния си метод към свободата на медиите, заимства понятието на Тръмп, с цел да оспори изказванията на китайски правозащитник, че полицията е изтезавала различен деятел.

" Тези истории всъщност са подправени вести ", съобщи ръководената държавната осведомителна организация Синхуа в материал на британски език.

Руското външно министерство

Уебсайтът на външното министерство има цялостен раздел, който употребява за дискредитиране на новинарски известия. Тези известия са най-вече на западни осведомителни средства, в това число Си Би Ес, Си Ен Ен и " Вашингтон пост ".

Министерството слага огромен червен надпис " подправено " върху скрийншотове на тези известия, интерпретирайки по собствен метод приказките на Тръмп за подправени вести.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР