Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че прекратява дипломатическите отношения

...
Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че прекратява дипломатическите отношения
Коментари Харесай

Мадуро скъса отношенията със САЩ, Вашингтон не го признава за легитимен президент

Президентът на Венецуела Николас Мадуро разгласи, че приключва дипломатическите връзки със Съединени американски щати, откакто Доналд Тръмп призна водача на опозицията Хуан Гуайдо за краткотраен държавен глава на страната, съобщи БГНЕС.
" Реших да приключа дипломатическите и политическите връзки с империалистическото държавно управление на Съединени американски щати ", съобщи Мадуро пред стотици свои ликуващи последователи във венецуелската столица Каракас, оповестява AFP.
" Махайте се! Напуснете Венецуела! Тук имаме горделивост, по дяволите! ", съобщи Мадуро и даде на американските дипломати период от 72 часа да изоставен страната.
Не закъсня и отговорът на Съединени американски щати - американският държавен секретар Майк Помпео разгласи, че Вашингтон не признава Мадуро за президент на Венецуела - за подобен Щатите признават обявилия се за държавен глава Хуан Гуайдо, който беше приет за краткотраен президент на Венецуела още от Канада, Аржентина, Бразилия, Гватемала, Колумбия, Коста Рика, Парагвай, Перу, Чили, Еквадор и Организацията на американските страни. Вашингтон ще вземе съответни ограничения против тези, които заплашват сигурността на американската дипломатическа задача в Каракас и личния състав ѝ, предизвести Помпео.
Засега като съответна мярка против американската дипломатическа задача се планува прекъсване на подаването на ток и газ за посолството на Съединени американски щати в Каракас - или най-малко такава опасност насочи ръководителят на Националното учредително заседание на Венецуела Диосдадо Кабело.
Иначе стана ясно, че минимум 13 души са починали при безредиците във Венецуела, откакто ръководителят на Народното събрание Хуан Гуайдо се разгласи за краткотрайно изпълняващ длъжността президент на страната. Веднага след новината в доста градове на Венецуела започнаха манифестации в негова поддръжка. Те прераснаха в вълнения и конфликти с полицията. Повечето от жертвите са починали от огнестрелни рани, заяви AFP, като се базира на организацията " Венецуелска обсерватория за обществени спорове ". Според интернет изданието El Pitazo, жертвите са минимум 16. Те са починали при митингите в щатите Амасонас, Баринас, Боливар, Португеса и Тачира, както и в столицата Каракас.
За последните 3 дни на митинги против Николас Мадуро са задържани 152 души.
Засега венецуелската войска не признава Гуайдо за президент на страната - най-малко съгласно пост в Twitter на венецуелския министър на защитата. А Европейският съюз приканва за неотложно започване на политически развой във Венецуела, който ще докара до свободни избори. Това се споделя в изказване на Върховният представител на Европейски Съюз по външните работи Федерика Могерини, оповестено на уеб страницата на Съвета на Европейски Съюз.
" Европейски Съюз настоятелно приканва за неотложно започване на политически развой, който ще докара до свободни и заслужаващи доверие избори, в сходство с конституционния ред. Гласът на венецуелския народ не може да бъде подценен. Гражданските права, свободи и сигурността на всички членове на Националното заседание, в това число и на президента Хуан Гуидо, би трябвало да бъдат спазвани и уважавани. Насилието и несъразмерната приложимост на мощ от страна на органите на реда са изцяло неприемливи и сигурно няма да разрешат рецесията. Европейски Съюз и държавите-членки са подготвени да поддържат възобновяване на демокрацията и върховенството на закона във Венецуела посредством кротичък развой в сходство с конституцията на страната ", се споделя в изказването от името на 28-тте държави-членки на Европейски Съюз.
От съветска страна към този момент има коментар от представителя на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова, само че във Фейсбук. Тя разяснява, че случилото се във Венецуела демонстрира по какъв начин " прогресивното западно общество " в действителност се отнася към интернационалното право и суверенитета на някоя страна. Припомняме, че Русия към този момент прати във Венецуела два стратегически бомбардировача, способни да носят нуклеарно оръжие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР