Президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев заяви снощи, че е готов

...
Президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев заяви снощи, че е готов
Коментари Харесай

Протести отказаха президента на Узбекистан от промени в конституцията

Президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев съобщи нощес, че е подготвен да се откаже от някои от препоръчаните промени в конституцията, откакто те провокираха митинги в западния самостоятелен регион Каракалпакстан, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на ДПА.

Предложената промяна разгневи хората в този самостоятелен регион, тъй като лишава формалния статут на техния майчин език. Имаше известия за демонстрации и конфликти в петък, което е необичайност за властническата средноазитска страна. Вчера Мирзийоев дойде в Никус, основния град на Каракалпакстан, след което негов представител сподели пред медиите, че статутът на каракалпакския език ще бъде непокътнат. После стана ясно, че президентът е оповестил изключително състояние в региона със период един месец.

В Каракалпакстан живее тюркският етнос каракалпаки и други малцинствени групи. Шавкат Мирзийоев е президент на Узбекистан след гибелта на Ислам Каримов през 2016 година При преизбирането си през предходната година той даде обещание да направи свободно гражданско общество в страната, само че съгласно правозащитници макар промените, основите права на индивида не се съблюдават, напомни ДПА.

Според ТАСС Мирзийоев се бил отказал и от желанието си от конституцията да бъдат отстранени текстовете, че Каракалпакия е суверенна република в състава на Узбекистан, която може да се отдели след плебисцит измежду популацията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР