Президентът на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джероум

...
Президентът на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джероум
Коментари Харесай

Федералният резерв прогнозира устойчив растеж на американската икономика

Президентът на Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати Джероум Пауел чака резистентен напредък на американската стопанска система, солидна претовареност и инфлация покрай 2 %, макар че забавянето на международната стопанска система и неяснотите към комерсиалната война съставляват трайна опасност, съобщи Франс прес.

Пауел сподели това във встъпителното си изявление пред Конгреса на Съединени американски щати. Той удостовери, че централната банка ще направи пауза в намесата си по отношение на лихвите до момента в който информациите за стопанската система не престават да дават отговор на на нейната прогноза за сдържан стопански напредък, мощен пазар на труда и инфлация, близка до целевите 2 на 100.

Централният банкер обаче изрази безпокойствие за федералния дълг, който по думите му е на високо ниво и продължава да пораства, което би могло в дълготраен проект да окаже напън върху апетита на частните вложители и в последна сметка върху растежа, съобщи Българска телеграфна агенция.

УФР разгласи на 30 октомври третото намаляване на лихвите за три месеца, давайки гаранция против рисковете, тегнещи над най-голямата международна стопанска система.

Тогава Пауел ясно даде сигнал, че институцията ще направи пауза до момента в който няма фундаментална смяна в прогнозите й.

Пред Конгреса той повтори съвсем буквално термините, които употребява на конференцията през октомври, с цел да аргументира понижението на лихвите.

Сега лихвите на УФР са в диапазона сред 1,50 и 1,75 %.

Развитите промишлени страни има защо да завиждат на Съединени американски щати за икономическия напредък, отбелязва Агенция Франс Прес. През третото тримесечие той леко забави ритъм, само че се задържа на ниво 1,9 на 100 на годишна основа след 2 % през второто тримесечие.

В изявлението си Пауел означи, че откритото закъснение през есента се дължи частично на продължителната стачка на чиновниците в Дженерал мотърс (General Motors), само че и на спад на вложенията по отношение на неяснотите към комерсиалната война, стартирана от президента Доналд Тръмп.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР