Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с държавния секретар

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с държавния секретар
Коментари Харесай

Блинкен и Остин обещаха още военна помощ на среща със Зеленски в Киев

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и с министъра на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин в Киев, оповестиха от неговата канцелария пред Франс прес, предава БГНЕС.

Президентският консултант Олексий Арестович, говорейки по време на изявление в YouTube, удостовери през нощта, че срещата се организира " сега ”. „ Има диалог /на двамата висши американски дипломати/ с президента. Може би те ще могат да оказват помощ ", съобщи Арестович.

Това беше първата среща сред Зеленски и американски публични лица след началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари, напомня Франс прес.

Срещата мина при цялостна секретност, без публицисти,  а за нея бе оповестено единствено от украински източници. Пътуването даже не беше доказано публично от Вашингтон, до момента в който двойката не се завърна безвредно в прилежаща Полша. 

Освен с президента Зеленски, Блинкен и Остин са се срещнали и с министъра на външните работи Дмитро Кулеба, министъра на защитата Олексий Резников и министъра на вътрешните работи Денис Монастирски.

" Днес украинският народ е обединен и мощен, а украинско-американското другарство и партньорство са по-силни от всеки път! " написа Зеленски в Туитър.

Арестович повтори апела на Украйна за доставка на офанзивни оръжия, " тъй като до момента в който няма " офанзиви ", всеки ден ще има нова Буча ", добави той, визирайки града, в който представители на Организация на обединените нации обявиха, че са документирали противозаконните убийства на към 50 цивилни.  " Те нямаше да дойдат тук, в случай че не бяха подготвени да дадат (оръжия) ", сподели той за гостуващите висши американски чиновници.

В събота Зеленски съобщи, че е признателен за помощта, която Вашингтон е оказал на Украйна до момента, въпреки да желае по-тежки и мощни оръжия, които да употребява против съветските сили.

По-късно бе обявено, че държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и ръководителят на Пентагона Лойд Остин са обявили по време на визитата си в Киев, че Вашингтон ще отпусне 713 млн. $ за в допълнение военно финансиране на Украйна и още 15 европейски страни. Над 322 млн. $ от тези средства ще бъдат предоставени на Украйна, а останалите ще бъдат разпределени сред страните от Централна и Източна Европа.

Новото финансиране е друго от предходните помощи на Съединени американски щати за Украйна - то не включва оръжия от складовете на американската войска, а пари, които страните може да употребяват за закупуване на оръжия, от които се нуждаят.
Освен това Вашингтон е одобрил продажба на муниции на стойност 165 милиона $. Те не са създадени в Съединени американски щати и са съвместими с оръжията от руската ера, употребявани в Украйна. С новата сума общо американската военна помощ за Украйна от началото на войната доближи 3.7 млрд. долара.

Междувременно съветският дипломат в Съединени американски щати Анатолий Антонов съобщи пред ТАСС, че Москва е предала на Вашингтон нота с искане да се прекратят американските доставки на оръжие за Украйна. " 800 милиона $, такава е цената на оръжията, които ще бъдат доставени за Киев от Вашингтон ", акцентира Антонов в изявление за телевизия " Русия-24 ". " Това е голяма сума, тя не оказва помощ на търсенето на дипломатическо решение, за регулирането на обстановката ", добави посланикът, представен от Българска телеграфна агенция.

Според Антонов Съединени американски щати " се пробват да покачат още повече залозите и да изострят обстановката " в Украйна. " Задачата е да не се допусне, както американски сенатори декларират намерено, Русия да стои твърдо на краката си, съветските ползи да се почитат по света, да се чува гласът на Русия ", добави дипломатът.

След срещата в Киев, излиза наяве, че дипломатическият личен състав на Съединени американски щати ще се завърне в Украйна през идната седмица.Световните организации предават и, че в идващите дни президентът на Съединени американски щати Джо Байдън публично ще номинира Бриджит Бринк за дипломат на Съединени американски щати в Киев. Понастоящем Бринк управлява дипломатическата задача на Съединени американски щати в Словакия. Постът на дипломат на Съединени американски щати в Киев е незает от май 2019 година, когато дипломат Мари Йованович беше отзована във Вашингтон. Йованович беше назначена в Украйна през 2016 година по времето на президента Барак Обама. През май 2019 година тя напусна поста си по персонално гледище на тогавашния държавен глава Доналд Тръмп, който я упрекна в непочтеност.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР