Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова вчера световните лидери да

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова вчера световните лидери да
Коментари Харесай

И 19-те лидери от Г-20 унижиха Лавров - оставили го да си говори сам

Президентът на Украйна Володимир Зеленски прикани през вчерашния ден международните водачи да не оферират на неговата страна спокойно съглашение, което да накърни териториалната ѝ целокупност и самостоятелност от Русия, написа през днешния ден " Политико ". Американското издание акцентира, че във видеообръщението си Зеленски се е обърнал към аудиторията на остров Бали в Индонезия с думите " Драга Г-19 ", а не " Г-20 " – групата на двайсетте най-големи стопански системи, в която публично членува и Русия.
 
В речта си украинският президент съпостави освобождението на град Херсон от съветските нашественици с дебаркирането на съюзническите войски в Нормандия през юни 1944 година, което прекатурва хода на Втората международна война, показва " Политико ", съобщи Българска телеграфна агенция.
 
Изданието напомня новината от през вчерашния ден, че шефовете на външното разузнаване на Съединени американски щати и Русия са се срещнали в Турция и отбелязва, благодарността, изказана от Зеленски към Китай и други страни, осъдили заканите на Русия да употребява нуклеарно оръжие.
 
" Блумбърг " притегля вниманието върху два обстоятелството. Първо, че съветският външен министър Сергей Лавров, пратен в Индонезия от Кремъл да съставлява Русия вместо Владимир Путин, е останал в залата по време на обръщението на Зеленски. И второ, че в отговор всички водачи на останалите 19 страни от групата са останали в залата, до момента в който Лавров е произнасял своето слово, в което е обвинил Зеленски, че поучава Русия.
 
Лондонският в. " Дейли телеграф " цитира думи на английския министър председател Риши Сунак, че Обединеното кралство ще помогне на Украйна да победи във войната, с цел да е във " допустимо най-силна позиция " при бъдещи мирни договаряния с Русия. По думите на Сунак решението дали да има договаряния би трябвало да бъде взето от украинците, написа вестникът и напомня за известията, че Съединени американски щати оказват напън за помирение.
 
" Телеграф " цитира изказване в същия дух, направено през вчерашния ден в Нидерландия от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Според него " Русия може да спре тази война още на следващия ден ", само че решението за мирни договаряния би трябвало да бъде взето в Киев, а не " в някоя от столиците от НАТО ". Така че би трябвало да помогнем на Украйна да укрепи потенциала си, заключава той.
В. " Гардиън " синтезира каква е " украинската формула за мир ", произлизаща от думите на Зеленски пред Г-20: Русия признава териториалната целокупност на Украйна, изтегля войските си от украинската територия и заплаща компенсации за нанесените вреди.

Според " Файненшъл таймс ", който се базира на два източника от Бали, делегациите са одобрили план за взаимно официално съобщение, в което се афишира за неприемливо потреблението на нуклеарно оръжие и се отхвърля " ерата на войната ". Текстът бил координиран нощес след разногласия сред западни представители и тези на Русия и Китай, а през днешния ден, във втория ден на форума, ще бъде утвърден публично, твърди вестникът. Езикът на документа " съставлява огромна дипломатическа победа за нас ", разяснява пред изданието един западен представител.
 
Западните съдружници гледат на Украйна като на полигон за тествания на оръжия, извежда в заглавие " Ню Йорк таймс ". Преди три месеца, до момента в който украинските войски се опитваха да напредват на юг, военното командване в Киев тихомълком разположи на бойното поле ново, усъвършенствано оръжие, написа вестникът. Това не е ракетна установка, оръдие или някакъв различен тип тежко оръжие, доставено от западните съдружници. Всъщност това е осведомителната система " Делта ", която онлайн и в действително време дава на военни командири, цивилни ръководители и други отдадени лица опция да наблюдават и споделят основно значими детайлности за съветските сили.
 
Софтуерът, създаден в съгласуваност със страни от НАТО, не е бил пробван в бойни условия, отбелязва нюйоркският вестник. Но когато украинците стартират контраофанзивата си в Херсонската област, те са се възползвали от " Делта " и мощните оръжия, доставени от Запада, с цел да изтласкат руснаците от градове и села, до тогава под окупация от месеци. И огромната премия пристигна в петък – изтеглянето на съветските сили от град Херсон, показва " Ню Йорк таймс ".
 
Според изданието с изключение на " Делта " в Украйна се тестват и други съвременни средства за смяна на хода на бойните дейности. Сред тях има плавателни съдове с дистанционно управление, оръжия за пердах с дронове " Скай уайпърс " и усъвършенствана версия на немска система за противовъздушна защита (ПВО), която още не е тествана от Бундесвера.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР