Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна днес на еднодневно посещение

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна днес на еднодневно посещение
Коментари Харесай

Украинският президент Володимир Зеленски кацна в София

Президентът на Украйна Володимир Зеленски дойде през днешния ден на еднодневно посещаване в София.

Ще проведа задълбочени договаряния с премиера Николай Денков, ще се срещна с президента Румен Радев, държавни чиновници, парламентаристи, политици, публицисти. Отбранителна поддръжка, евроатлантическа интеграция на Украйна, среща на НАТО, гаранции за сигурност и използване на Формулата на мира “, написа той в Twitter.



В Министерския съвет Володимир Зеленски ще беседва с премиера акад. Николай Денков и вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, ще се срещне също с управленията на парламентарните групи, вносители на плана на декларация в поддръжка на участието на Украйна в НАТО.

Премиерът Николай Денков съобщи по-рано през днешния ден, че той персонално се е обадил на президента Румен Радев, с цел да го осведоми за визитата на Зеленски. По думите на Денков, планувано е двамата държавни глави да се срещнат.

Визитата на Зеленски ще бъде първата в Югоизточна Европа от началото на пълномащабната война на Русия против страната му. От съображения за сигурност тематиката не се разяснява. Военният министър Тодор Тагарев разгласи, че сходна аудиенция е подготвяна отдавна.

В България Зеленски евентуално ще има срещи с представителите и на изпълнителната власт, и на Народното събрание.

Зеленски до момента е посещавал Съединени американски щати, Англия и редица страни от Европейския съюз, както и Молдова, Саудитска Арабия и Япония. Много са и задграничните водачи, които посетиха Киев, с цел да засвидетелстват поддръжката си за Украйна.

От българска страна към този момент е осъществена единствено една публична аудиенция там – по време на държавното управление на Кирил Петков, който води делегацията през април предходната година. Пътуванията на украинския президент се пазят в загадка от съображения за сигурност.

В навечерието на срещата външната комисия утвърди декларацията в поддръжка на участието на Украйна в НАТО, подписана предходната седмица от ГЕРБ, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и „ ИТН “.

Потенциалната аудиенция на украинския президент Володимир Зеленски идва и в основен миг за Киев – преди срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс.

„ Президентът Зеленски е един от хората, които сега дефинират международната политика, водейки война с агресора Русия. Подобно посещаване би било доста добър знак за демократичната общественост в България, за препотвърждаване на евроатлантическите задания и цели. Признание и за това, което България прави в последните месеци “, уточни през вчерашния ден някогашният министър председател Бойко Борисов.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР