Президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска ясно решение за бъдещето

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска ясно решение за бъдещето
Коментари Харесай

Зеленски поиска ясно решение за членството на Украйна в НАТО

Президентът на Украйна Володимир Зеленски изиска " ясно решение " за бъдещето на страната си в НАТО.

Това стана на среща на върха на Европейската политическа общественост (ЕПО) в прилежаща Молдова в четвъртък, на която участваха близо 50 водачи. Новината пристигна на фона поредна въздушна офанзива против украинската столица Киев, при която, в това число дете.

Зеленски сподели, че Украйна е „ подготвена да се причисли към НАТО “ и още веднъж настоя за прогрес по пътя към Европейския съюз. Киев подаде молба за присъединение предходната година, откакто Русия стартира войната.

" Тази година е за решения. През лятото във Вилнюс на срещата на върха на НАТО (11-12 юли) е належащо да има ясна покана на страните членки и гаранции за сигурността на Украйна по пътя към участието ", сподели Зеленски и добави, че през есента би трябвало да се реализира позитивно решение и за Европейски Съюз.

По-рано денем генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели след края на неофициална среща на външните министри на страните от НАТО в Осло, че всички съдружници в алианса са съгласни и се „ движат “ към това Украйна да стане член. Според него сигурността на страната би трябвало да бъде обезпечена след края на войната, само че съдружниците от алианса към момента работят за уточняване на детайлностите по какъв начин да го създадат.

Германският външен министър Аналена Бербок сподели, че " политиката на НАТО на отворени порти остава в действие, само че в това време е ясно, че не можем да приказваме за приемане на нови членове (които са) в разгара на война “.

Германия и Съединени американски щати заемат внимателни позиции, защото се притесняват, че присъединение може да приближат алианса към влизане в дейна война с Русия, в случай че Украйна бъде призната в този момент.

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс Украйна може да чака " мощен пакет от поддръжка ", сподели единствено държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен .

Президентът на Литва Гитанас Науседа обаче сподели на срещата в Молдова, че западните съдружници би трябвало да намерят метод да компенсират Украйна за невъзможността да предложат пълноправно участие в НАТО. " Украйна би трябвало да знае какво ще получи след края на войната ", добави той.

" Европа е единна в поддръжката си за Украйна, с цел да отбрани страната личната си територия ", сподели и немският канцлер Олаф Шолц .

Той и френският президент Еманюел Макрон ще се срещнат с украинския президент по-късно през днешния ден. За Шолц и Зеленски това ще бъде третата персонална среща в границите на три седмици, откакто неотдавна разговаряха в Берлин, както и в Япония, където участваха в срещата на върха на Г-7.

Киев предложи провеждането на среща на мира това лято като единствен метод за преустановяване на войната с Русия. Не е ясно къде ще се организира събитието.

Зеленски, чиято формула за мир от 10 точки включва цялостно евакуиране на съветските войски, прикани коалиция от сили да достави системи за противовъздушна защита “Пейтриът ” и да помогне на Украйна да отблъсне съветските сили.

Срещата на върха в Молдова, в която взе участие и българският президент Румен Радев , се организира в палат на 20 км от украинската територия и наоколо до Приднестровието - подкрепяния от Русия молдовски сепаратистки район.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР