Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закона за националните малцинства.

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закона за националните малцинства.
Коментари Харесай

Зеленски подписа Закон за националните малцинства

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закона за националните малцинства. Според информацията на уеб страницата на Върховната Рада законопроект № 8224 е върнат в Народното събрание с подписа на президента в четвъртък, 29 декември. Приемането на този закон е едно от изискванията за започване на договарянията за присъединение на Украйна към Европейски Съюз.

Според текста на законопроекта, оповестен на уеб страницата на Народното събрание, представителите на националните малцинства в Украйна имат право на самоидентификация, независимост на публични сдружения и мирни събрания, независимост на изложение на възгледи и убеждения, мисъл, слово, съвест и вяра, присъединяване в политическия, икономическия и обществения живот, опазване на културната еднаквост.

Документът подсигурява и правото на свободно потребление на езика на националните малцинства в персоналния и публичния живот, в джука и писмена форма " доколкото това не опонира на закона “. В същото време законът категорично разписва възбрана за " разпространение и агитация " на Русия и дейностите на нейните държавници и органи, " които основават позитивен облик ".

Законът изисква държавното управление да предприеме ограничения в границите на шест месеца за привеждане на цялата нормативна уредба в сходство с този документ, осигурявайки влизането му в действие. Освен това законът изисква одобряване на държавна целева стратегия " за обезпечаване на развиването на единството в многообразието на националните малцинства за 5-10 години ".

Според последното броене на популацията на Украйна, извършено през 2001 година, представителите на националните малцинства са 22,18% от популацията на страната. Най-голямата етническа група са руснаците, които са 17,3%.

През последните години в Украйна бяха признати редица закони за образованието и държавния език, които бяха ориентирани към изтласкването на езиците на националните малцинства от публичния живот. Законите са ориентирани най-вече против съветския език, само че нарушават и правата на други национални малцинства, като лишават по-специално етническите унгарци и представители на други народи от приемане на обучение на родния си език. Парламентите на Румъния, България и Унгария се оплакаха от нарушение на правата на националните общности в Украйна. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) през 2017 година одобри резолюция с рекомендация за преразглеждане на закона за украинизация на образованието. Необходимостта от отбрана на националните малцинства беше неведнъж посочвана на Киев от Венецианската комисия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР