Президентът на Украйна Володимир Зеленски планира да изтегли украинските войски

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски планира да изтегли украинските войски
Коментари Харесай

Зеленски планира изтегляне на войски от фронтовата линия в Източна Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски възнамерява да изтегли украинските войски по цялата линия на източния фронт, в случай че подкрепяните от Русия бунтовници създадат същото, оповестява БиБиСи.

Информацията е от външния министър Вадим Пристайко. Подобно евакуиране към този момент е реалност в едно село на фронтовата линия. Той също по този начин съобщи, че се надява на различен огромна замяна на пандизчии с Русия, " безусловно идната седмица ".

Зеленски пристигна на власт, обещавайки да приключи петгодишния спор на изток. Спорадичните замени на огън - основно минохвъргачки и картечни изстрели - не престават по фронтовата линия, която е 400 км.

Коментирайки предлагането за замяна на пандизчии, представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че " Русия ще се радва да извърши продан " всички за всички ".

Зеленски разгласи по-рано тази седмица, че идната седмица украинските войски ще се изтеглят от още две села - Золоте и Петривско. " След това той възнамерява евакуиране от всички 400 км, тъй че хората да спрат да умират по тези 400 км и това евакуиране ще бъде поетапно ", изяснява външният министър.

Франция и Германия са дипломатическите гаранти, които работят за възобновяване на мира. Но не е избрана дата за допустима среща на Зеленски и Путин. В момента договарянията се концентрират върху проект, прочут като " формулата на Щайнмайер " за привеждане на специфичен статут в държания от сепаратисти изток.

Зеленски разяснява, че е подготвен за нови избори, които ще се проведат в областите, държани на бунтовниците в региона на Луганск и Донецк. Но в четвъртък вечер той сложи строги правила за това:

Пълно преустановяване на огъня. Изтегляне на всички " задгранични военни елементи " от Донбас (регионът на спор Донецк-Луганск). Украинските граничари ще бъдат ситуирани на границата сред Русия и Украйна. Русия и Украйна да разменят всички останали пандизчии.

Сепаратистите разполагат с съветско тежко въоръжение и съгласно западното, и украинското разузнаване са подпомагани от съветски постоянни сили. Кремъл упорства, че единствено " съветските опълченци " са на страната на бунтовниците.

Големи елементи на Донбас бяха завзети от сепаратистите през април 2014 година, откакто Русия завладя и анексира Крим от Украйна.

Зеленски разяснява, че изборите в Донбас, когато и да се случат, би трябвало да включват претенденти от украински политически партии - освен проруски; би трябвало да има интернационалните наблюдаващи и би трябвало да се ползва украинското изборно законодателство. Те не би трябвало да се организират под дулата на оръжията. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР