Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви тази сутрин, че е

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви тази сутрин, че е
Коментари Харесай

Зеленски пътува за САЩ за среща с Байдън, ще говори пред Конгреса

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разгласи тази заран, че е на път към Съединени американски щати, с цел да беседва с американския държавен глава Джо Байдън и да направи послание пред Конгреса, съобщи Ройтерс.

Зеленски написа с „ Туитър “, че е на път към Съединени американски щати, " с цел да  укрепи устойчивостта и отбранителните качества на Украйна ".

Си Ен Ен съобщи, че украинският държавен глава ще бъде във Вашингтон по покана на Байдън и по-късно двамата ще дадат взаимна конференция.

Високопоставен американски представител заяви, че посланието на Байдън към Зеленски ще бъде, че Съединени американски щати „ ще поддържат Украйна толкоз дълго, колкото е нужно “.

Президентът на Украйна ще има през днешния ден срещи и с екипа на Байдън по националната сигурност и с водачите на Конгреса.

Си Ен Ен заяви също, че визитата му ще съвпадне с желанието на Байдън да изпрати на Украйна спомагателна помощ, която включва ракети „ Пейтриът “.

Съединени американски щати ще дават на Украйна военна помощ в размер на $1,8 милиарда в границите на огромен пакет, който за първи път ще включва батарея от системите за противоракетна защита " Пейтриът ", както и авиационни бомби с точно ориентиране, съобщи и Асошиейтед прес, като се базира на източници от американското държавно управление.

Според източниците на АП става въпрос за оръжия от запасите на Пентагона на стойност към един милиард и за още 800 милиона $ по линия на Инициативата за подкрепяне на сигурността в Украйна, която финансира закупуването на оръжия и муниции, провеждането на образования и други.

Успоредно с това Конгресът е на път да утвърди още 44,9 милиарда $ помощ за Украйна като част от огромния законопроект за държавните разноски. 

Решението за изпращане на батарея " Пейтриът " е взето въпреки предупреждението на съветското външно министерство, че доставката на усъвършенстваната ракетна система земя-въздух ще се одобри като провокативна стъпка и че системата ще бъде считана за законна цел от съветската войска.

Не е ясно по кое време тъкмо батареята " Пейтриът " ще дойде на фронтовата линия в Украйна, защото украинските сили ще би трябвало да бъдат подготвени за работа с нея, а това може да отнеме няколко седмици. Очаква се образованието да се организира в американската военна база " Графенвьор " в Германия.

Източниците на АП допълват, че новият американски пакет ще включва и управляеми авиационни бомби (JDAM - Joint Direct Attack Munition).

Засега Съединени американски щати не са склонни да дават на Украйна американски изтребители, отбелязва АП.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР