Президентът на Украйна Володимир Зеленски кръсти корветата от клас Ada

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски кръсти корветата от клас Ada
Коментари Харесай

В Истанбул: Зеленски кръсти новата украинска корвета на хетман Иван Виговски, воювал срещу Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски кръсти корветата от клас Ada на Военноморския флот на Въоръжените сили на Украйна на името на хетман Иван Виговски, оповестяват УНИАН и " Фокус ".

Отбелязва се, че това се прави за възобновяване на историческите обичаи на националната войска и увековечаване на паметта на изключителния украински боен, политически и общественик хетман на Запорожката войска.

Президентът прегледа строителството на тази корвета по време на посещаване в корабостроителницата в Истанбул, където е на посещаване. Той също по този начин благодари на отбранителните компании на Турция и Украйна, които работят за връщането на мира.

Договорът с Турция за строителството на две корвети беше подписан през есента на 2021 година Година по-късно е пусната първата корвета, която е наречена " Хетман Иван Мазепа ".

Килът на " Хетман Иван Виговски " беше положен през лятото. Известно е, че корветата ще бъде въоръжена със зенитно-ракетен комплекс MICA VL, 76 и 35 мм оръдия, противокорабни крилати ракети (8 пускови установки) и торпеда Murene 90 Impact.

" Фокус " напомня, че Иван Евстафиевич Виговски е казашки пълководец, хетман на Запорожката войска от 1657 до 1659 година, общоприет писар (1648-1657 година ) и киевски шляхтич.

Наследникът на Богдан Хмелницки се пробва внезапно да промени външнополитическия курс на Хетманството към Жеч Посполита, като по този метод провокира мощна съпротива и бележи началото на дълга революция, която става известна като Руина. Привърженик на превръщането на Полско-Литовската общественост в триединна страна (Полско кралство, Велико Литовско херцогство, Велико Руско княжество), чийто план е разказан в Гадячския контракт (1658 г.), само че е отритнат от Сейма на Жечпосполита.

В съюз с кримските татари и коронната войска той се опълчва на Русия и лоялната към нея част от казаците. След кървавото потушаване на въстанието на Барабаш и Пушкар и редица несполучливи опити да превземе Киев, той разрушава царско-казашката войска в борбата при Конотоп, само че вследствие на всеобщото неодобрение, което провокира неговата прополска политика, той е лишен от хетманството.

След известно време, в битка за власт със своя шурей, хетмана на деснобрежна Украйна Павел Тетеря, той изпада в недружелюбност m,r поляците и е екзекутиран от тях.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР