Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза по време на изненадващата

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза по време на изненадващата
Коментари Харесай

Крила за свобода. Ще получи ли Украйна западни бойни самолети

Президентът на Украйна Володимир Зеленски сподели по време на изненадващата си аудиенция в Брюксел, че няколко европейски водачи са изразили подготвеност да дават на Киев бойни самолети​ с цел да се оправи с съветската инвазия.

Той не посочи за кои страни става дума, нито има публично удостоверение за такава оферта. Остават въпросите какво и по кое време може да получи Украйна, както и какво ще промени това.

Зеленски направи в Европа от началото на съветската инвазия на 24 февруари 2022 година на фона на засилените офанзиви в източната част на Украйна и упования за нова атака.

След като посети Лондон и Париж, той произнесе тирада пред Европейския парламент в Брюксел и се срещна с европейските водачи. Президентът прикани всички да дават на Украйна ракети с дълъг обхват и изтребители, с които да се пази от съветските набези.

Британското държавно управление към този момент сподели, че може да изпрати. Франция и Германия до момента не са поели подобен ангажимент. Словакия е подготвена да изпрати остарели руски изтребители, а трите Балтийски републики споделиха, че ще поддържат такова решение.

От месеци Русия нанася ракетни удари по основни обекти от украинската инфраструктура и енергийна мрежа, с което прекъсва доставките на ток и газ в доста райони. Противовъздушната защита на Украйна не може да се оправи с всички офанзиви.

Посещението на Зеленски в Европа идва на фона на изказвания на военни специалисти, че Русия е почнала нова фаза от настъплението си, само че още не е изпратила на фронта своя запас от мобилизирани и подготвени бойци.

“Имаме доста малко време. Колкото по-скоро получим тежко въоръжение с огромен обхват и нашите летци получат модерни самолети, толкоз по-бързо ще завърши съветската експанзия ”, сподели Зеленски.

По думите му Франция и Германия имат капацитета да “обърнат играта ”.
Какво желае Украйна
Украйна желае от страните в Европейски Съюз и НАТО да дават съвременни изтребители, наречени в речта на Зеленски в Лондон " крила за независимост ", с цел да заменят остарелите руски самолети МиГ и Су.

Произвежданите в Съединени американски щати F-16 са отпред в листата с желанията на Киев поради разрушителната им мощ и достъпността им в международен мащаб. Украйна упорства също за шведските изтребители Gripen . Зеленски изиска и изтребители Eurofighter Typhoon от Англия, написа Ройтерс.
 Изтребители Eurofighter Typhoon на Кралските военновъздушни сили на Англия.
Украйна разчита на своите самолети, с цел да нападна съветски позиции и да прави прехващащи полети, само че военновъздушните ѝ сили имат вяра, че по-нови модели изтребители могат да извърнат хода на войната.

Такива самолети ще " затворят небето " за съветски офанзиви, сподели съветникът на Зеленски Михайло Подоляк . Те биха " помогнали за унищожаването на на практика всяка цел " в небето и на земята, сподели представителят на украинските военновъздушни сили.
Кой е подготвен да прати самолети
Съединените щати и Франция споделят, че не изключват опцията да изпратят самолети, до момента в който Германия непосредствено отхвърли тази концепция.

Френският президент Еманюел Макрон сподели, че изтребителите, които желае да получи Украйна, не може " никога " да бъдат доставени в околните седмици, по тази причина избира да доставят " по-полезни и бързи " оръжия.

" Не изключвам безусловно нищо, само че през днешния ден това не дава отговор на потребностите ", сподели той пред публицисти във връзка възможни доставки на бойни самолети.

Премиерът на Швеция Улф Кристерсон също не изключи опцията за изпращане на изтребители, само че сподели, че въпросът не е в дневния ред на Стокхолм сега.

Полша , един от най-яростните поддръжници на Украйна, сподели, че няма да вземе такова решение сама и има потребност НАТО да работи като група.

Словакия се съгласи да изпрати 11 изтребителя МиГ в Украйна, с цел да разшири съществуващия си флот с нови западни самолети.

Балтийските страни обявиха, че ще продължат да изпращат военна помощ на Украйна и ще поддържат изпращането на бойни самолети. Това споделиха министър председателите на Естония , Латвия и Литва на среща в Талин при започване на седмицата.

Запитани дали балтийските страни ще окажат напън върху съдружниците да изпратят изтребители в Украйна, те дадоха отговор, че Киев би трябвало да получи цялата помощ, от която се нуждае, с цел да победи Русия.

Премиерът на Латвия Кришянис Кариш сподели, че страната му няма самолети, които да изпрати в Украйна, само че добави, че към този момент са изпратили по-голямата част от хеликоптерите на своите военновъздушни сили в Киев.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разяснява, че всяка доставка на съвременни натовски изтребители ще донесе единствено " болежка и премеждия на украинците ".

" Това не е нищо друго с изключение на възходящо присъединяване на Обединеното кралство, Германия и Франция в спора сред Русия и Украйна. Границата сред непрякото и директното присъединяване последователно изчезва ", сподели още той.
Какви са пречките
Англия сподели, че на украинските водачи ще им трябват години, с цел да се научат да ръководят новите модели реактивни самолети Еurofighter Typhoon.

Като първа стъпка Лондон се съгласи да стартира образованието на водачите напролет, само че не пое ангажимент да изпрати самите самолети. Британският министър на защитата Бен Уолъс сподели пред Би Би Си, че също така страната ще се нуждае и от единодушието на другите страни, които създават Eurofighter - Германия, Италия и Испания, с цел да ги изпрати.
Даването на " Тайфуни " на Украйна би било " доста безценен алегоричен жест ".
Джъстин Бронк от мозъчния концерн RUSI разяснява, че даването на " Тайфуни " на Украйна би било " доста безценен алегоричен жест ". Самолетите ще би трябвало да летят ниско, с цел да избегнат съветската противовъздушна защита, а те са усъвършенствани за хвърчене на високи равнища, с цел да обезпечат на ракетите си по-голям обхват.

Според него Еurofighter Typhoon и F-16 ще би трябвало да оперират на гладки писти, до момента в който Gripen могат да летят на по-малки височини и да бъдат обслужвани на по-къси и по-неравни писти.
Кой по какъв начин оказва помощ до момента
След със Зеленски министър председателят на Англия Риши Сунак сподели, че английските танкове Challenger , които към този момент бяха обещани, ще стигнат до Украйна по-скоро от плануваното - " в границите на седмици, а не на месеци ".

Еманюел Макрон сподели, че съгласно него оръдията " Сезар " и системите за противовъздушна защита (ПВО) със междинен обхват " Мамба ", предоставяни от Франция, са изцяло задоволителни към този момент. По думите му може би би трябвало " по-интензивно " да се доставя артилерия, която " дава опция за офанзиви по суша или за опозиция ", сподели Макрон и даде обещание " да работи по въпроса в околните дни ".

В същото време Германия над 100 танка " Леопард 1 " на Украйна. Министърът на защитата Борис Писториус направи изненадващо посещаване в Киев при започване на седмицата, където заяви за решението.

Става дума за по-стария модел танкове " Леопард 1 ". Те ще бъдат доставени от Германия, Нидерландия и Дания. 20-25 танка ще дойдат до лятото, към 80 - до края на годината, и още над 100 - през 2024 година

Шведският парламент утвърди своя десети транш от военна помощ за Украйна на стойност 4,3 милиарда крони (около 406 милиона долара) на 8 февруари.

Пакетът включва усъвършенствани самоходни артилерийски системи Archer, бронетранспортьори Stridsfordon 90, противотанкови оръдия, щурмови пушки и съоръжение за разминиране.

Archer е една от най-модерните артилерийски системи в света, способна да изстрелва снаряди на разстояние до 50 км. Шведското държавно управление обаче не посочи какъв брой такива самоходни оръдия ще бъдат доставени на Украйна.

На фона на цялата помощ от Европа българският президент служебното държавно управление да прояви разсъдък " и да не позволява даване на нова военна помощ за Украйна в бъдеще. Той го направи при започване на срещата на върха в Брюксел, в която взе участие Володи​ми​р Зеленски​.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР