Президентът на Украйна Володимир Зеленски изрази възмущението си от намерението

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски изрази възмущението си от намерението
Коментари Харесай

Зеленски възмутен от намерението на Русия да използва сирийски наемници

Президентът на Украйна Володимир Зеленски изрази възмущението си от желанието на Русия да включи във войната срещу Украйна сирийски наемници, заяви Укринформ, като се базира на видеообръщение на президента.

" Главорези от Сирия, от страна, която унищожиха тъкмо по този начин, както в този момент окупаторите унищожават Мариупол, Харков, Ахтьорка, Чернигов... Ето по какъв начин съветските войски се отнасят към украинците, ето по какъв начин се отнасят към Донбас. Как те говореха за рускоговорещите хора... Как всички те викаха за тяхната " отбрана "... ракети, авиобомби, артилерия. А в този момент и сирийски наемници, които въобще не могат да създадат разлика кой на какъв език приказва, в каква черква върви и коя партия поддържа. Наемници, които просто отиват да убиват - във всеки смисъл на тази дума - на непозната земя ", сподели Зеленски.

Агенцията цитира думите на съветския министър на защитата Сергей Шойгу, който бил споделил, че " над 16 000 души от страни от Близкия изток " желаят да се притекат на помощ на по този начин наречените Донецката и Луганската национални републики.

Руските сили се прегрупират на северозапад от Киев, демонстрират сателитни фотоси, а съгласно Англия това може да е подготовка за нахлуване против града до дни, съобщи Ройтерс.

Снимки, публикувани от частната американска сателитна компания " Максар ", демонстрират бронирани подразделения да влизат и излизат от обитаемоте места покрай летище в северозападните околности на Киев, което е място на яростни боеве, още откогато в първите часове на войната там бяха спуснати съветски парашутни елементи. Други подразделения са се предислоцирали покрай дребното населено място Лубянка, което се намира напълно покрай Киев в северна посока, с теглени от камиони гаубици, които са заели позиция за пукотевица, уточни " Максар ".

Според английското министерство на защитата Русия евентуално се пробва да предислоцира войските си " с задачата да възобнови нападателните си дейности в идващите дни ". " Това евентуално ще включва интервенции против столицата Киев ", уточни ведомството.

Според него съветските сухопътни войски не престават да напредват постепенно, възпрепятствани от логистични проблеми и украинската опозиция.

Украйна съобщи, че съветските войски се прегрупират, откакто са понесли тежки загуби. В сводката си за ситуацията на бойното поле през миналата нощ украинският общоприет щаб заяви, че силите му са изтласкали съветските войски на " неподходящи позиции " в Полеския регион, зона покрай границата с Беларус, намираща се откъм тила на основната съветска колона, която се е насочила към Киев.

За седми следващ ден Русия разгласи желание да приключи огъня, с цел да пропусне цивилните да се изтеглят от Мариупол - мястото в Украйна, където филантропичната конюнктура е най-тежка и където стотици хиляди са блокирани без храна, вода, парно и електричество. Всички предходни опити да бъде доближат градът, се провалиха, а двете страни си размениха взаимни обвинявания в нарушение на примирието.

Днес Русия разгласи, че сепаратистките ѝ съдружници на югоизток са завладяли град Волноваха, който се намира северно от Мариупол.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР