Кримски татарин ще стане министър на отбраната на Украйна в критичен момент от конфликта

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски избра Рустем Умеров, кримски татарин,
Коментари Харесай

Президентът на Украйна Володимир Зеленски избра Рустем Умеров, кримски татарин, за следващия си министър на отбраната, заменяйки Алексий Резников в критичен момент за контранастъплението на Украйна.

Умеров ще бъде изпъкнал, ако и когато украинският парламент одобри назначаването му.

Промяната в ръководството идва, когато отношенията на Украйна със съюзниците и донорите навлизат в нова фаза. Киев се опитва да ускори обучението и разгръщането на бойни самолети F-16 и да придобие множество друго оборудване и оръжия от своите западни съюзници, за да подпомогне напредването на контранастъплението.

Но Министерството на отбраната също така се опитва да развие местна база за производство на оръжия в сътрудничество със западни отбранителни фирми, включително усилия за разработване на нови способности с голям обсег, които биха могли да бъдат използвани срещу цели на руска територия.

Министърът на отбраната е и основният събеседник на Украйна със западните съюзници чрез Контактната група по отбраната на Украйна. Резников е развил връзки с висши американски и европейски служители чрез групата. Следващото заседание на групата е по-късно този месец.

Но Умеров също има богат опит като преговарящ. Той е участвал тясно в размяната на военнопленници и е помогнал за посредничеството на Черноморската инициатива за зърно. В тази си роля той многократно изрази скептицизъм, че Русия ще спази сделката. В момента той е председател на Фонда за държавна собственост, чиято мисия е да привлича инвестиции в Украйна.

Зеленски избра Умеров за висшия пост в отбраната, въпреки че Умеров не е член на неговата политическа партия Слуга на народа. Вместо това той представлява по-малка либерална партия Голос, която е в опозиция.

Кримски татарин, Умеров е роден през 1982 г. в Узбекистан, където десетки хиляди от мюсюлманското етническо малцинство са били депортирани от Сталин през 1944 г. Той се премества в Крим като дете в края на съветската епоха.

Той каза в интервю за Forbes миналата година, че личният му произход е повлиял на ролята му с военнопленниците. „Преживях преселването обратно у дома в моята историческа родина в Крим. Знам какво е реинтеграция и знам какво е временна заетост. Следователно за мен това не е общо твърдение какво представляват човешките права. През последните осем години се занимавах с въпроса за размяната на политически затворници и военнопленници. Много съм загрижен за този въпрос.“

Кримските татари са изправени пред преследване и изселване, главно от руски ръце, поне от 1783 г., когато руската императрица Екатерина Велика анексира Крим, след като го изтръгна от Османската империя.

Умеров е мюсюлманин и миналата година каза, че „украинските мюсюлмани се борят за независимостта и суверенитета на Украйна“. Неговият опит също му позволи да развие връзки със страните от Персийския залив, включително Саудитска Арабия, която помогна за размяната на затворници на високо ниво миналата година. Той беше украинският служител, който поздрави военнопленниците, когато пристигнаха в Саудитска Арабия.

В интервю за Центъра за хуманитарен диалог в Норвегия миналия октомври Умеров си спомни разговора с президентския кабинет на Зеленски, когато първите руски ракети паднаха около Киев.

„От този момент нататък ме помолиха да установя канали за комуникация. По онова време това беше Турция, така че турският президент да се обади на президента на Русия и да попита какво се опитва да направи Русия.

Той също така говори за напрегнатите месеци, довели до конфликта. „Започнах да подготвям колегите в офиса, казвайки, че трябва да сме готови физически, психически, какво трябва да се направи. Така че хората трябва да се обучават да държат оръжия. Също така обясних на колегите, че не трябва да се колебаят, защото нашествениците идват да убиват.

Рустем Умеров се очаква да стане следващият министър на отбраната на Украйна. Очаква се Рустем Умеров да стане следващият министър на отбраната на Украйна. Догукан Кескинкилич/Анадолска агенция/Гети изображения

Произходът на Умеров е в бизнеса, но той също така пое редица дипломатически и политически мисии. Преди да влезе в парламента преди четири години, той основа инвестиционна компания ASTEM, фокусирана върху комуникациите, информационните технологии и инфраструктурата. Фондация ASTEM е един от донорите на програмата Ukrainian Emerging Leaders в Станфордския университет.

Анализаторите казват, че неговият бизнес опит може да е важен, тъй като непрекъснато разрастващата се военна машина в Украйна се трансформира, поглъщайки милиарди долари международна помощ и придобивайки широк набор от западно оборудване, докато се привежда в съответствие със стандартите на НАТО. Умеров обаче има малък пряк опит в отбранителния сектор.

Умеров каза още пред Forbes, че само Украйна може да спечели войната с Русия. „След като спечелим войната, ние ще бъдем сред тези, които ще определят съдбата на Русия съвместно с нашите партньори. Украйна трябва да има водеща роля в този процес.

Изходът на Резников

Умеров заменя Резников, чийто дълъг мандат - той беше на поста от преди началото на широкомащабната война - беше повреден от скандали с договори, включващи Министерството на отбраната.

Имаше няколко разследвания на корупция при обществените поръчки в украинското министерство на отбраната, които заплашваха да засенчат фокуса върху реформирането на украинската армия в модерна сила, базирана на западни технологии и тактики.

Въпреки че обвиненията в корупция не засягат лично Резников, той призна, че са били вредни. Разследването също така доведе до известно безпокойство относно разпределението на помощта между западните партньори, които доставят на Украйна оборудване и помощ на стойност милиарди долари.

В началото на тази година беше широко съобщено, че Резников ще бъде преместен в друго министерство. Той публикува в Twitter през февруари: „Благодаря на всички за подкрепата, както и за градивната критика… Правим си изводи. Продължаваме реформите. Дори по време на войната.”

„Стартирахме вътрешен одит, който проверява всички системи за обществени поръчки. Все още е в ход“, каза тогава Резников.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР