Президентът на Украйна Володимир Заленски помоли премиера на Финландия Петери

...
Президентът на Украйна Володимир Заленски помоли премиера на Финландия Петери
Коментари Харесай

Зеленски поиска от Финландия старите ѝ F-18: Приемаме всичко, което ни дадат

Президентът на Украйна Володимир Заленски помоли премиера на Финландия Петери Орпо на украинската войска да бъдат дадени изтребителите от четвърто потомство F-18 (Hornet), които изважда от екплоатация.

" Ние водим война. Приемаме всичко, което ни дадат... Готови сме да се учим на всичко което лети или плава. Ако на Финландия не са ѝ нужни F-18, дайте ни ги, ще ги вземем на драго сърце ", сподели Зеленски на взаимна конференция с Орпо, който е на аудиенция в Киев. Украйна се нуждае и от бронетранспортьори, този въпрос също е бил разискван на диалозите.

Зеленски означи, че предпочитани за Украйна остават F-16 поради техния брой, който може да задоволи потребностите на военно-въздушните сили на страната, само че съобщи, че Киев е подготвен " да одобри всевъзможен тип самолети ".

На 20 август Зеленски съобщи, че е реализирана договореност с Нидерландия за доставката на изтребители F-16. Нидерландия има общо 42 от този вид машини, към този момент не е известно какъв брой ще даде на Киев, макар че Зеленски преди този момент говореше за всичките 42.

Дания също съобщи, че е подготвена да даде 19 F-16. Първите 6 самолета би трябвало да дойдат до края на годината. Датските Военновъздушни сили имат към 30 изтребителя, които ще бъдат изведени от употреба, когато страната премине на модерните F-35.

Дания и Нидерландия към този момент оповестиха, че ше приготвят украински летци, като образованието ще отнеме най-малко 6 месеца, напомня УНИАН.

Финландия към този момент купува изтребители пето потомство F-35А, с цел да размени F-18 Hornet от предходното потомство, от които има на въоръжение 55 бройки.

Първите F-35 се чакат през 2026 г, а изваждането от употреба на F-18 е планувано за интервала 2028-2030 година

F-18 е палубен изтребител-бомбардировач, създаден в Съединени американски щати през 70-те години на ХХ век. Все още е на въоръжение в някои страни в Европа. За пръв път Киев поиска F-18 от Хелзинки през март т.г.

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР