Президентът на Украйна Владимир Зеленски обяви, че държавният глава на

...
Президентът на Украйна Владимир Зеленски обяви, че държавният глава на
Коментари Харесай

Тръмп не ме е шантажирал, категоричен Зеленски

Президентът на Украйна Владимир Зеленски разгласи, че президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп не се е опитвал да го шантажира по време на телефонен диалог през юли и на среща през септември, осведомят " Ройтерс ", АП и други медии.

Зеленски разяснява пред публицисти, че задачата на телефонния диалог с Тръмп е била да се приготви идна среща. Освен това той е изискал от Белия дом да промени риториката си по адрес на Украйна.

" Казах му: " Вижте ни, изглеждаме ли ви на подкупен народ ", изясни украинският водач.

Той отговори на въпроси на The Associated Press, отбелязвайки, че след телефонния диалог на 25 юли е научил, че Съединени американски щати са блокирали стотици милиони долари военна помощ за Украйна.

" Не разговаряхме за това ", акцентира той и добави, че военната помощ не е била " тематика " на диалога.

Украинският водач не сподели дали имат друга версия на стенограмата от диалога и дали версията на Белия дом тъкмо отразява наличието на диалога сред двамата водачи.

Президентът заяви, че е провел " няколко диалога " с Тръмп. По думите му извършените с Тръмп диалози не са свързани с военна помощ или компанията " Бурисма ".

" Ние сме самостоятелна страна, имаме връзки с доста страни ", освен със Съединени американски щати, разясни президентът и добави: " Не желая да се въвличам в изборите на Съединени американски щати ". Той означи, че чака публично посещаване в Съединени американски щати.

Зеленски сподели още, че абсурдът към телефонния им диалог не оказва резултат върху връзките сред двете страни.

През септември американски медии оповестиха, че чиновник на разузнаването на Съединени американски щати е подал сигнал по отношение на диалог на Тръмп с задграничен водач. По-късно беше публикувана информация, че се отнася за Украйна и американска помощ за Киев, в случай че даде компромат против Байдън. Конкретно става въпрос за следствие на връзките на сина на Джо Байдън, Хънтър Байдън, с украинската енергийна компания " Бурисма ".

Конгресът разгласява жалбата против Тръмп.

Сигналът е в главната на процедурата по импийчмънт, оповестена от водача на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси след публикуването на информация, че Тръмп се е опитал да притисне украинския президент Владимир Зеленски да проверява семейство Байдън. Впоследствие беше оповестена стенограмата от телефонен диалог сред президента на Съединени американски щати и украинския му сътрудник.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР