Президентът на Украйна Владимир Зеленски обяви, че държавният глава на

Президентът на Украйна Владимир Зеленски обяви, че държавният глава на ...

Тръмп не ме е шантажирал, категоричен Зеленски.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски обяви, че държавният глава на САЩ Доналд Тръмп не се е опитвал да го шантажира по време на телефонен разговор през юли и на среща през септември, информират "Ройтерс", АП и други медии.

Зеленски коментира пред журналисти, че целта на телефонния разговор с Тръмп е била да се подготви предстояща среща. Освен това той е поискал от Белия дом да промени риториката си по адрес на Украйна.

"Казах му: "Вижте ни, изглеждаме ли ви на корумпиран народ", обясни украинският лидер.

Той отговори на въпроси на The Associated Press, отбелязвайки, че след телефонния разговор на 25 юли е научил, че САЩ са блокирали стотици милиони долари военна помощ за Украйна.

"Не разговаряхме за това", подчерта той и добави, че военната помощ не е била "тема" на разговора.

Украинският лидер не каза дали имат различна версия на стенограмата от разговора и дали версията на Белия дом точно отразява съдържанието на разговора между двамата лидери.

Президентът съобщи, че е провел "няколко разговора" с Тръмп. По думите му проведените с Тръмп разговори не са свързани с военна помощ или компанията "Бурисма".

"Ние сме независима държава, имаме отношения с много страни", не само със САЩ, поясни държавният глава и добави: "Не искам да се намесвам в изборите на САЩ". Той отбеляза, че чака официално посещение в САЩ.

Зеленски каза още, че скандалът около телефонния им разговор не оказва ефект върху отношенията между двете държави.

През септември американски медии съобщиха, че служител на разузнаването на САЩ е подал сигнал относно разговор на Тръмп с чуждестранен лидер. По-късно беше разпространена информация, че се отнася за Украйна и американска помощ за Киев, ако предостави компромат срещу Байдън. Конкретно става въпрос за разследване на връзките на сина на Джо Байдън, Хънтър Байдън, с украинската енергийна компания "Бурисма".

Конгресът публикува жалбата срещу Тръмп.

Сигналът е в основната на процедурата по импийчмънт, обявена от лидера на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси след публикуването на информация, че Тръмп се е опитал да притисне украинския президент Владимир Зеленски да разследва семейство Байдън. Впоследствие беше публикувана стенограмата от телефонен разговор между президента на САЩ и украинския му колега.

Източник: dnesplus.bg