Президентът на Украйна сякаш играе и за двете страни от

...
Президентът на Украйна сякаш играе и за двете страни от
Коментари Харесай

Зеленски започна трудна игра - и с демократи, и с републиканци

Президентът на Украйна като че ли играе и за двете страни от политическото разделяне в Съединени американски щати, като подсигурява залозите си, с цел да подсигурява запазването на американската финансова и военна помощ, без значение от това кой ще завоюва идващите избори следващата година.

Първо - точка за екипа на президента Доналд Тръмп. Главният прокурор на Украйна се съгласява да бъде преразгледано остарялото следствие против управлението на една газова компания, назначило в управителния съвет сина на претендента за президентската номинация на демократите Джо Байдън. А в този момент - жест към лагера срещу Тръмп. Украйна назначава на висок пост в прокуратурата индивида, който разкри заплащанията под масата на Пол Манафорт, едновремешния началник на предизборния щаб на Тръмп.

Така че от кой тим е украинският президент Володимир Зеленски? Той не се хваща на тази въдица - не и във време, когато се нуждае от американската помощ, с цел да противостои на проруските сепаратисти, като в същото време се демонстрира като самостоятелен водач на своя народ. Вместо това той упорства, че поддържа разделянето на управляващите и не се намесва в решенията на прокуратурата. Анализатори споделят, че

украинското управление се пробва да резервира всички свои разновидности,

като демонстрира, че Зеленски не е обуздан на Тръмп, само че не е и негов зложелател. Зеленски е в центъра на следствието за импийчмънт против Тръмп, който в телефонен диалог през юли е притиснал президента на Украйна да проверява негови политически съперници демократи.

Назначаването на Виктор Трепак във вторник за заместител основен прокурор бе следващият шахматен ход на Украйна. Активистите против корупцията - чиято идея Зеленски поддържа, когато се кандидатира за президент - приветстваха новината. Трепак в никакъв случай до момента не е работел като прокурор, само че той разполага с качествата за тази работа. Като пръв заместник-директор на Службата за сигурност на Украйна (нещо като украинска композиция от Централно разузнавателно управление на САЩ и ФБР) той преследваше двама високопоставени прокурори, упрекнати в корупция по така наречен диамантено прокурорско дело, поради скъпоценностите, открити в дома на единия от прокурорите. Но делото не стигна до средата, а разочарованият Трепак се оправда с политическа интервенция.

Месец по-късно той връчи на антикорупционните следователи скандалната " черна счетоводна книга " за тайните заплащания, осъществявани от " Партията на районите " на някогашния президент Виктор Янукович на голям брой изтъкнати персони, измежду които и Манафорт. Тези заплащания, направени години преди Манафорт да се включи в предизборния щаб на Тръмп, изиграха роля в делото в Съединени американски щати против Манафорт, който в този момент излежава седемгодишна присъда по обвинявания, свързани с годините му като политически съветник в Украйна. В изказване за Асошиейтед прес през 2017 година Манафорт не отхвърли, че неговата компания е получавала украински пари, само че сподели: " Всички банкови транзакции, получени от моята компания, са законни заплащания за политически съвещания ".

Трепак не е приказвал обществено за самия Манафорт, само че пламенно е отстоявал решението си да съобщи на проверяващите " черната счетоводна книга " като част от своята акция през цялата си кариера против подкупите и нечистите политически контакти. Именно

тази непоклатима известност прави назначението на Трепак потребно за Зеленски,

който понесе удари от вътрешните си съперници, обвинили го, че се държал раболепно в диалога си с Тръмп, и който желае да прати сигнал на своите гласоподаватели и интернационалните сътрудници, че се готви да изведе измъчваната от корупция Украйна на чист и самостоятелен път.

Дария Каленюк от антикорупционната група " Антак " разказва Трепак като " може би единствения офицер от службите за сигурност на Украйна, считан за модернизатор ". Назначаването на Трепак " е явен сигнал към американците и особено към Тръмп за желанието (на Зеленски) да се дистанцира и да резервира самостоятелност ", споделя Вадим Карасьов, началник на Института за световни тактики. " Зеленски дискретно демонстрира, че не желае да бъде марионетка или момче за пердах на Тръмп и че е кадърен да води самостоятелна игра и политика ", прибавя той.
Самият Зеленски споделя, че не може да бъде притискан, с цел да извърши настояванията на Тръмп. Но в същото време неговото държавно управление не отблъсква Тръмп.

В диалога си със Зеленски през юли Тръмп желае помощ на два фронта. Първият е за изказванията на Тръмп, че Украйна се е съюзила с демократите в скрит план за саботиране на неговата президентска акция през 2016 година Не се появиха доказателства за подобен скрит план, само че Тръмп е подканил Зеленски " да стигне до дъното на това " в опит да удостовери обвиняването преди изборите в Съединени американски щати през 2020 година

По същото време Тръмп притиска Украйна да проверява евентуални нарушавания на някогашния вицепрезидент Джо Байдън и неговия наследник Хънтър. Тръмп сподели, че Съединените щати имат " цялостното право " да молят задгранични водачи да проверяват случаи на корупция, макар че никой не е дал доказателства за престъпни нарушавания на Байдънови. По това дело Украйна като че ли желае да успокои Тръмп, като му подмята някакъв кокал. Главният прокурор Руслан Рябошапка

разгласи в петък, че неговата институция преразглежда следствията,

свързани със притежателя на газовата компания " Бурисма ". Това е компанията, наела Хънтър Байдън през 2014 година, когато татко му е отговарял в администрацията на Обама за дипломатическите каузи с Украйна.

Прокурорът твърди, че не е усещал някакъв напън по делото " Бурисма " и споделя, че не знае за някакво нарушаване от двамата Байдън. Той сподели, че прокуратурата " прави одит " на основни каузи, които са били закрити, прекъснати или замразени от неговите прародители, включително няколко, свързани с създателя на " Бурисма ". Политически анализатори в Киев възприемат това изказване не като нов опит да бъдат извадени кирливите ризи на Байдънови, а по-скоро като блян да бъде непокътнато благоразположението на Белия дом. В четвъртък Зеленски можа самичък да изясни своята тактика: Той взе участие в " медиен маратон " на фона на разрастващите се въпросителни за това на кого в действителност е лоялен. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Опитът за импийчмънт на Тръмп (19)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР