Президентът на Украйна призова в събота цивилните граждани да евакуират

...
Президентът на Украйна призова в събота цивилните граждани да евакуират
Коментари Харесай

Зеленски призова за евакуация на Донецка област

Президентът на Украйна прикани в събота цивилните жители да изтеглят фронтовата област Донецк, сцена на яростни конфликти с съветската войска, до момента в който Киев прикани Червения кръст и Организация на обединените нации да получат достъп до неговите бойци, държани от силите на Москва.

Източният район на Донецк е изправен пред главната тежест на съветската атака, откогато нейната офанзива против Киев се провали седмици след нашествието, почнала на 24 февруари.

Президентът Володимир Зеленски предизвести в ежедневното си послание, че хиляди хора, в това число деца, към момента са в регионите на бойните полета в района, като шестима цивилни бяха убити и 15 ранени в петък, съгласно губернатора на Донецк.

„ Вече има държавно решение за наложителна евакуация от Донецк “, сподели Зеленски, наблягайки апелите на управляващите за овакантяване на обсадения район през последните седмици.

„ Напуснете, ние ще помогнем “, сподели Зеленски. „ На този стадий от войната терорът е главното оръжие на Русия ”.

Според публични украински оценки броят на цивилните, които към момента живеят в неокупирания регион на Донецк, е сред 200 000 и 220 000.

В известие за наложителната евакуация, оповестено в събота вечерта, се споделя, че приближаващата зима я прави въпрос на неотложност, изключително за повече от 50 000 деца, които към момента са в района.

„ Те би трябвало да бъдат евакуирани, не можете да ги изложите на смъртна заплаха през зимата без отопление, светлина, без опция да ги стоплите “, се споделя в изказване на киевското министерство за реинтеграция на краткотрайно окупираните територии.

Зеленски, в обръщението си, също по този начин още веднъж притисна интернационалната общественост, изключително Съединените щати, Русия публично да бъде оповестена за „ страна, спонсор на тероризма “.

Призивът пристигна ден откакто затвор, в който са арестувани украински военнопленници в следената от Кремъл Еленовка, бе бомбардиран, оставяйки десетки убити, като Киев и Москва се упрекнаха взаимно.

В събота украинският чиновник по правата на индивида Дмитро Лубинец сподели по националната телевизия, че е помолил Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) и Мисията на Организация на обединените нации за наблюдаване на човешките права да посетят Еленовка.

МКЧК насочи искане, само че към момента не е получил позволение от руснаците, споделят от организацията.

- " Груба провокация " -

Руското министерство на защитата упрекна Киев, че е блъснал пандиза Еленовка с доставени от Съединени американски щати ракети с огромен обхват в " нечувана провокация ", предопределена да попречи на бойците да се предадат.

В събота се споделя, че измежду починалите има украински военни, които са се предали след седмици на битка против бруталната съветска бомбардировка на стоманодобивен цех „ Азовстал “ в пристанищния град Мариупол.

Министерството на защитата заяви, че 50 украински пандизчии са били убити и 73 са откарани в болница със съществени пострадвания.

„ Цялата политическа, правна и морална отговорност за това кърваво кръвопролитие на украинци е лежи персонално на плещите на Зеленски, на неговия незаконен режим и на Вашингтон, който ги поддържа “, се споделя в известието.

Зеленски хвърли виновността непосредствено върху Русия.

„ Това бе съзнателно съветско военно закононарушение, съзнателно всеобщо ликвидиране на украински военнопленници “, сподели той.

Членове на полка „ Азов “ бяха измежду тези, които се предадоха в Азовстал.

Командирът на полка " Азов " Микита Надточий сподели, че счита нападението против пандиза за " акт на обществена екзекуция ". / Агенция Франс Прес, БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР