Президентът на Украйна приключи европейската си обиколка. Основната цел на

...
Президентът на Украйна приключи европейската си обиколка. Основната цел на
Коментари Харесай

“Призракът на Киев” броди из Европа. Клъцнаха крилцата на Зеленски

Президентът на Украйна завърши европейската си обиколка. Основната цел на пътуването - да изпроси бойни самолети от Запада - той по този начин и не беше реализирана. За това по какъв начин съдружниците посрещнаха Зеленски и за какво към момента не му е обещано това, което искаше - в материала.

С позволение от Съединени американски щати

Първата спирка беше Лондон, където ръководителят на Украйна се срещна с английския министър председател Риши Сунак, крал Чарлз III и също така приказва в Народното събрание.

За идното идване на Зеленски в столицата на Англия стана известно, когато президентският аероплан към този момент беше във въздуха. Датата на визитата не е определена инцидентно. Малко преди този момент Джо Байдън изнесе тирада в Конгреса на Съединени американски щати и даде обещание да помогне на Киев „ колкото е належащо “. Вероятно изказването на притежателя на Белия дом стана зелена светлина за задграничните сътрудници.

Британският министър председател Риши Сунак, след Байдън, увери Зеленски в продължаваща поддръжка. Според него Лондон ще постави всички старания „ да образова украински военнослужещи, като разшири образованието и до бойни водачи “.

Зеленски на собствен ред още веднъж направи " зрелищна " стъпка. През декември той донесе украинското знаме в Конгреса на Съединени американски щати с апели на бойци от въоръжените сили на Украйна, а в този момент подари на Камарата на общините авиационен шлем с надпис: „ Имаме независимост, дайте ни крила, с цел да я защитим. "

В мрежата даже се заприказва, че „ подаръкът “ принадлежи на „ призрака на Киев “ – митичен водач, който сякаш е свалил десетки съветски изтребители.

По-рано представител на офиса на Сунак внимателно съобщи, че няма проекти за прекачване на бойни самолети в Украйна в близко бъдеще, само че въпросът ще бъде изследван. Според длъжностното лице за изпращането на „ Тайфун “ е належащо позволение от Италия, Испания и Германия, а за Ф-35 е належащо утвърждение от Съединените щати.

Самият английски министър председател, макар че не загатна непосредствено доставката на изтребители, направи много ясни подмятания. „ Обучението на украински водачи ще разреши на водачите да ръководят съвременни бойни самолети, отговарящи на стандартите на НАТО “, акцентира Сунак.

Промененият “ Макрон

Директно от Лондон Зеленски отлетя за Париж, където се срещна с френския си сътрудник Еманюел Макрон и немския канцлер Олаф Шолц, пристигнал особено от Германия.

И двамата европейски водачи, както и американския и английския, увериха украинския президент в своята поддръжка. Но отново останаха без конкретика.

" През последните седмици започнахме нови доставки на отбранителна техника, ще продължим тези старания и ще обсъдим дружно оперативните потребности на Украйна. Винаги ще действаме в цялостна съгласуваност с нашите сътрудници и съдружници ", сподели Макрон.

Шолц загатна неотдавнашното решение за доставка на танкове, като даде обещание " да направи същото в бъдеще толкоз дълго, колкото е належащо ".

Зеленски напусна Париж очевидно въодушевен. В изявление за „ Льо Фигаро “ той означи корекции в формалната позиция на президента на Франция. Миналото лято той намерено съобщи, че Западът не би трябвало да се пробва да унижава Русия. Подобна изразителност провокира вълна от рецензии, поради обстоятелството, че преди този момент Макрон се опита да влезе в ролята на миротворец, а не на антируски ястреб.

„ Мисля, че той се промени – и този път се промени в действителност “, сподели Зеленски. Може би това е опит да се съобщи пожелателно мислене: Париж, макар военната помощ за Украйна, към момента упорства за разрешаване на спора посредством дипломация.

Планове за Европейския съюз

След срещата в Париж Зеленски - дружно с Макрон - се насочи към Брюксел, с цел да приказва в Европейския парламент и на срещата на високо ниво на Европейски Съюз.

В тирада пред евродепутатите президентът на Украйна засегна и въпроса за политическата поддръжка за страната.

„ За първи път в историята си Европейски Съюз дава военна помощ от подобен мащаб. И за първи път в историята той приготвя, имам вяра, позитивна оценка на вътрешните промени в европейска страна, която се пази и в това време модернизира своите институции. Ние се приближаваме към Европейски Съюз. Украйна ще бъде член на Европейски Съюз ", убеден е Зеленски.

Шефът на Европейския парламент Роберта Мецола поддържа украинския президент и стигна даже по-далеч. „ Сега страните от Европейски Съюз би трябвало да вземат бързо решение да дават на вашата страна на самолети и системи с огромен обхват “, сподели тя.

Самолетите увиснаха във въздуха

Извънредното съвещание на Европейския съвет беше финалът на турнето на Зеленски.

Той благодари на водачите на Европейски Съюз и още веднъж прикани за прекачване на повече оръжия на Киев, в това число на бойни самолети.

" Благодарен съм на всички вас, които помагате, признателен съм на всички, които схващат какъв брой доста Украйна се нуждае от тези качества в този момент. Имаме потребност от артилерийски оръдия, снаряди за тях, съвременни танкове, ракети с огромен обхват, съвременна авиация ", сподели той.

В същото време Макрон сподели пред кореспонденти в коридорите на срещата в Брюксел, че не се приказва за доставки на самолети в Париж. Според френския президент в този момент е по-важно да се разискват съгласувани стъпки, в сравнение с дълготрайни вероятности.

Към 1991г

Алексей Арбатов, началник на Центъра за интернационална сигурност на ИМЕМО на РАН счита, че Украйна ще би трябвало да се задоволи единствено с обещания за самолети.

„ По чисто материални аргументи Европа не може незабавно да даде на Киев всичко, което желае. В същото време Зеленски най-вероятно ще убеди сътрудниците си да обезпечат танкове в идващите два-три месеца, тъй като някои от тях към този момент са в Източна Европа “, отбелязва специалистът.

Според него за европейците прехвърлянето на самолети в Украйна е доста по-сложна и виновна интервенция, тъй като е мъчно да се управлява по какъв начин ще бъдат употребявани, къде ще бъдат изпратени и с какво ще бъдат оборудвани. " В същото време всички модерни изтребители са способни да поразяват цели на стотици километри. Има заплаха Киев да стартира да ги употребява за поразяване на цели надълбоко в Русия ", акцентира Арбатов.

Както и да е, специалистът не се съмнява, че Западът ще даде на Украйна всички нужни оръжия, с цел да предотврати настъплението на съветските войски. В същото време не е несъмнено, че европейците ще оказват помощ на украинците да си върнат Крим или земите на ДНР и ЛНР в границите до 2022 година: в този случай ще има доста човешки загуби и опасността от нуклеарната война ще престане да бъде илюзорна. И в случай че приказваме за нахлуване на територията на Русия в границите на 1991 година, тогава съвсем всички страни от Европейски Съюз ще се опълчват.

Ръководителят на Центъра за германистика към Института на Европа Владислав Белов обръща внимание, че водачите на Европейския съюз към този момент решително отхвърлят да доставят изтребители. Това е изключително явно при Шолц. Според немския канцлер това ще докара до недопустим риск от война сред Русия и НАТО.

„ Москва може да нанесе удари по авиобази в Полша, откъдето ще излетят предадените на Киев самолети “, счита Белов.

Това обаче не значи, че Украйна и членовете на антируския съюз, който включва водещи западни страни, няма да пречупят съпротивата на немския канцлер. В последна сметка в Германия има политически сили, които упорстват Киев да продължи да се въоръжава.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР