Президентът на Украйна поиска пълно разследване на палеж, който засилва

...
Президентът на Украйна поиска пълно разследване на палеж, който засилва
Коментари Харесай

Изгориха жилището на бивш гуверньор на украинската централна банка

Президентът на Украйна изиска цялостно следствие на палеж , който ускорява политическото напрежение в спор за подкрепяната от Международния валутен фонд национализация на най-голямата банка ПриватБанк, осведоми " Ройтерс ".

От 2016 година ПриватБанк е в държавни ръце срещу желанието на някогашния й притежател Игор Коломойски . Случаят се следи от близко от вложителите, тъй като Международният валутен фонд може да замрази финансова помощ, в случай че национализацията бъде осуетена.

Президентът Владимир Зеленски, който има дългогодишни бизнес връзки с Коломойски, изиска следствие, откакто домът на някогашния шеф на украинската централна банка Валерия Гонтарева , виновна за национализацията на банката, е запален и изгорял изцяло при офанзива тази нощ в село край Киев.

Украинските управляващи национализираха ПриватБанк с претекста, че има дупка в салдото на банката от 5,6 милиарда $ поради съмнителни практики. Коломойски оспорва оценката.

Зеленски изрично отхвърля подозрения, че ще помогне на Коломойски да върне контрола си над банката или ще получи отплата. Правителството на Украйна твърди, че не се водят договаряния с предприемача, само че Коломойски съобщи пред медията, че има вяра, че държавното управление търси компромис.

Полицията проверява случая с опожарената къща на фамилията на Гонтарева . Тя не сподели кой може да е виновен за офанзивата.

В известие президентът на Украйна разгласи, че случаят е " брутално закононарушение " и прикани за бързо следствие на случая.

" Всеки би трябвало да се усеща предпазен в Украйна, без значение от предишното или актуалната позиция, и политическите възгледи ", акцентира той.

От централната банка на Украйна предизвестиха, че провеждащите промени са сплашвани, с цел да се сковава активността им.

" Това повече не е серия от произшествия, това е гнет . Целта е да се сплашат реформаторите, минали и сегашни, да се сковават нашите действия, да ни накарат да замълчим. Ние няма да мълчим ", се добавя в известието на банката.

Посолството на Съединени американски щати в Украйна прикани за следствие. Опозиционната партия, ръководена от някогашния президент Петро Порошенко, дефинира офанзивата като сигнал, че в Украйна се утежнява инвеститорският климат.

Гонтарева сега живее в Лондон. Преди месец тя пострада, откакто беше ударена от кола в центъра на Лондон. Бившият гуверньор има вяра, че е преследвана от Коломойски поради решението й за банката, което се отхвърля от предприемача. Месец по-рано автомобил, регистриран на името на нейната снаха, беше разпален в Киев.

АП отбелязва, че казусът с изгорялата къща е третият случай, обвързван с банкера.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР