Президентът на УЕФА Александър Чеферин за пореден път изрази намерение

...
Президентът на УЕФА Александър Чеферин за пореден път изрази намерение
Коментари Харесай

Президентът на УЕФА е притеснен от нарастващата разлика между големите и малките клубове

Президентът на УЕФА Александър Чеферин за следващ път изрази желание да понижи разликата във финансово отношение сред огромните и дребните клубове в Европа. Той употребява оповестеният неотдавна финансов отчет на организацията, който потвърждава, че разликата нараства от ден на ден.

Чеферин от дълго време обмисля концепцията за въвеждане на " такса разкош " за огромните тимове, които харчат големи суми. Подобно на спортовете в Съединени американски щати, УЕФА желае да вкара сходно перо, с което да се обезпечават по-малките клубове.

В изявление за швейцарския вестник La Tribune de Geneve президентът на УЕФА изясни, че се разискват още ограничения, с които разликата да бъде понижена. Сред тях са спомагателни налози, както и възбрана за пращане на играчи чартърен. Чеферин от дълго време желае да се вкара оптимален брой на играчи, с които даден клуб да има контракт. Той даде образец, че някои от огромните клубове купуват играчи, които няма да употребяват, само че не желаят те да отидат при съперниците им.

" В Италия има тим, който има 56 футболисти, дадени чартърен, а португалски клуб има 25. От тях мисля, че 20 или 21 са над 25-годишна възраст, което не значи, че ги дават, с цел да се развиват ", сподели Чеферин при визитата си в България през декември.

Президентът на УЕФА изясни, че част от обсъжданите ограничения могат да влязат в действие още от новия сезон.

" Такса разкош ще се ползва само, в случай че даден клуб харчи повече, в сравнение с би трябвало. Не приказваме, че ще се постановат нечестни наказания ", сподели още Чеферин.

Той е обезпокоен след отчета на УЕФА, който демонстрира все по-голямо разделяне. Чеферин цитира числа, съгласно които през 2010 година клубовете от Топ 12 в Европа са генерирали 25% от комерсиалните доходи на всички европейски клубове, а за 2016 година този % е скочил до 40.

Президентът на УЕФА изясни, че футболът ще продължи да бъде най-много бизнес, само че би трябвало да се предотврати " изкопаването на яма, която да погуби доста клубове ".

" Нашите експерти по финансов феърплей считат, че в случай че този растеж се задържи през 2020 година ще имаме най-малко пет клуба в Европа, които ще имат годишен бюджет от 1 милиард евро. Според мен това ще бъде пагубно ", приключи Чеферин.

" Манчестър юнайтед " е клубът с най-големи доходи за финансовата 2016 година " Червените дяволи " са проработили 689 милиона евро. Това е с 521 милиона повече от приходите на рекордьора по трофеи на Англия за 2015 година

" Манчестър юнайтед " измества от първото място испанските грандове " Реал " (Мадрид) и " Барселона ", които разделят второто място с по 620 милиона. Причината за промяната на върха е фрапантното нарастване на приходите от телевизионни права във Висшата лига.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР