Президентът на ударения от тежки санкции Иран Хасан Рохани призова

...
Президентът на ударения от тежки санкции Иран Хасан Рохани призова
Коментари Харесай

Иран пришпорва мюсюлманските страни за борба с икономическия тероризъм на САЩ

Президентът на интонации от тежки наказания Иран Хасан Рохани прикани мюсюлманските страни да си сътрудничат в битката против " икономическия тероризъм " на Съединени американски щати при откриването на среща на високо ниво, която има за цел справяне с неволите на ислямския свят, оповестява " Франс прес ".

Стотици делегати участват на срещата в Малайзия, в това число държавни глави и религиозни водачи, само че Саудитска Арабия отхвърли да участва на срещата, където се намират най-светите места на исляма.

Срещата също по този начин е подложена на критика за подкопаване на Организацията за ислямско съдействие, основана в Саудитска Арабия световна организация, представляваща мюсюлмански страни и организации.

Проблеми, в това число тежкото състояние на мюсюлманите рохингя и най-вече мюсюлманското уйгурско малцинство в Китай могат да бъдат разисквани, макар че с голяма китайска инфраструктура в доста ислямски страни рецензиите може да бъдат заглушени.

Във встъпителните си думи президентът на Иран Хасан Рохани разкритикува остро световното въздействие на Вашингтон.

" Американският стопански режим и доларизацията на националните и международните стопански системи осигуриха на Съединени американски щати опция да засилят хегемонията си под опасността от наказания и стопански тероризъм ", акцентира иранският държавен глава.

Мюсюлманският свят би трябвало да бъде избавен " от превъзходството на щатския $ и американския финансов режим ", добави той, призовавайки за по-голямо финансово съдействие сред ислямските страни.

Съединени американски щати възобновиха тежките наказания против Иран през 2018 година, откакто се отдръпнаха от нуклеарното съглашение, което целеше справяне с нуклеарната стратегия на Ислямската република.

В приветственото си слово по време на събитието в Куала Лумпур, министър-председателят на Малайзия Махатхир Мохамед съобщи, че мюсюлманските страни били " в положение на рецесия, безпомощни и недостойни за тази велика вяра, който е предопределена да бъде добра за човечеството ".

Той също по този начин настоя, че уредниците на срещата в Малайзия не дискриминирали или изолирали никого, откакто отсъствието на Саудитска Арабия провокира спекулации, че срещата има за цел да противодейства на въздействието на кралството.

" Поканихме съвсем всички мюсюлмански страни да вземат участие в тази среща, въпреки и на разнообразни нива ", увери Махатхир Мохамед.

В наличието на саудитските съперници Иран, Катар и Турция, анализатори допуснаха, че срещата може да е ориентирана към образуване на неприятелски блок на Организацията за ислямско съдействие.

Имаше признаци, че Рияд е обезпокоен, като пакистанският министър председател Имран Хан се отдръпна от срещата - твърди се след саудитски напън.

Малайзийският министър председател отхвърли сходни опасения в телефонен диалог тази седмица с краля на Саудитска Арабия Салман. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР