Президентът на Турция Тайип Ердоган отмени плановете си да присъства

...
Президентът на Турция Тайип Ердоган отмени плановете си да присъства
Коментари Харесай

Ердоган пропуска срещата за климата в Глазгоу заради спор за сигурността с Великобритания

Президентът на Турция Тайип Ердоган анулира проектите си да участва на конференцията на Организация на обединените нации за климата COP26, откакто Англия не е съумяла да извърши настояванията на Анкара за ограничения за сигурност. Това са съобщили двама турски публични лица пред " Ройтерс ".

Ердоган се е завърнал в Турция от срещата на ръководителите на страните чланки на Г-20 в Рим, вместо да пътува за срещата за климата в Глазгоу, посочи държавната Анадолска организация. Турското президентство не е показало причина за непредвиденото му завръщане.

Едното от турските публични лица, поискало анонимност, е прецизирало, че е имало проблеми с протокола по отношение на плануваното наличие на турския държавен глава на срещата. Друг турски формален представител е показал, че английските управляващи не са изпълнили настояванията на Турция по отношение на протокола и сигурността.

" Президентът взе такова решение, тъй като нашите претенции по отношение на броя на транспортните средства за сигурност и някои други условия, свързани със сигурността, не бяха изцяло изпълнени ", посочи високопоставеното публично лице пред " Ройтерс ".

По-рано се очакваше Ердоган да се срещне с президента на Съединени американски щати Джо Байдън в Глазгоу, само че те се срещнаха в Рим през вчерашния ден.

Миналия месец турският парламент ратифицира Парижкото съглашение за климата, като стана последната страна от Г-20, която направи това.

Анкара отлагаше ратификацията в продължение на години, заявявайки, че тя не трябвало да се класифицира като развита страна с понижен достъп до финансиране в поддръжка на намаляването на излъчванията според съглашението. Тя също по този начин настоя, че Турция е исторически виновна за доста дребен дял от въглеродните излъчвания.

Ердоган разгласи предходната седмица, че Турция е подписала меморандум за съгласие, според който ще получи заеми на стойност 3,2 милиарда $, които да ѝ оказват помощ да извърши задачите за чиста сила, заложени в Парижкото съглашение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР