Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че във всеки

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че във всеки
Коментари Харесай

Турция може във всеки момент да започне военна операция в Иракски Синджар

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че във всеки миг може да стартира военна интервенция в Иракски Синджар , без да бъде авансово оповестена, съобщи ТАСС.

Ердоган съобщи това през днешния ден в тирада в Анкара, която бе излъчена от телевизионния канал Ен Ти Ви.

„ Ние сме уверено настроени да приключим с терористите (представителите на Кюрдската работническа партия) в Синджар. Затова можем някоя нощ ненадейно да влезем там . И такива неща не се вършат със навреме оповестяване на дата, а единствено ненадейно “, съобщи Ердоган.

Той добави, че счита граничещия със Сирия иракски район Синджар за „ същия Кандил, негова опция ".

В планинския регион Кандил в северен Ирак през последните 30 – 35 години обичайно се разполагат лагери и опорни пунктове на ПКК, които от време на време са подлагани на обстрел от турската авиация, припомня ТАСС.

Турският водач прикани иракското държавно управление да предприеме ограничения срещу ПКК в Синджар .

„ Ако вие не извършите това, оставете това на нас. Това е общ за Анкара и Багдад въпрос, ние сме подготвени да работим дружно “, сподели Ердоган.

За вероятността от неочаквана интервенция в Синджар Ердоган приказва още на 19 март. Министерството на защитата на Ирак от своя страна даде обещание да отговори на всяка военна намеса и означи, че сходни дейности ще бъдат считани за посягане против суверенитета на Ирак , неговия режим, конституция и територия. След това Багдад изпрати свои военни формирования в Синджар , които сега са заели там позиции.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР