Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че износът на

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че износът на
Коментари Харесай

Ердоган: Турция извърши революция в областта на отбраната

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че износът на отбранителния бранш е достигнал рекорден размер през 2022 година, като приветства " революцията " и невиждания поход на страната към цялостна самостоятелност в сериозната промишленост.

" Нашият експорт в региона на защитата, който преди 20 години възлизаше на едвам 248 млн. $, през 2022 година ще счупи връх с 4,4 милиарда $ ", съобщи Ердоган на събитие в северозападната провинция Сакария. Събитието означи доставката на шест локални гаубици от ново потомство Fırtına, на турските въоръжени сили.

Ердоган приветства настоящето равнище на отбранителната промишленост на Турция, като означи, че външната взаимозависимост на страната в бранша е спаднала до 20% от 80% преди към две десетилетия.

Той съобщи също, че годишният бюджет, отделян за научноизследователска и развойна активност (НИРД) в бранша, е достигнал 1,5 милиарда $, в съпоставяне със единствено 49 млн. $ през 2002 година, когато ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) пристигна на власт.

" Ние освен написахме история на триумфа, само че и постигнахме огромна психическа гражданска война в отбранителната промишленост ", означи президентът.

Ердоган съобщи, че макар " саботажа и измяната ", Турция чества достиженията си с горделивост, а отбранителният бранш на страната към този момент включва над 2000 компании, което надалеч надвишава броя на 56-те компании през 2002 година

Обемът на плановете, осъществени през тази година, възлиза на 5,5 милиарда $, като съгласно Ердоган понастоящем той е над 60 милиарда $.

" Когато прибавим плановете в развой на тръжна процедура, тази цифра нараства до 75 милиарда $. Докато в листата на 100-те най-големи отбранителни компании в света имахме единствено две компании, през днешния ден ни съставляват седем ", означи той.

Президентът загатна за още " положителни вести " в отбранителната промишленост през 2023 година и съобщи, че два съществени бойни танка " Алтай " ще бъдат предадени на армията за проби, преди да стартира всеобщото им произвеждане две години по-късно.

В допълнение към бойните хеликоптери и другото военно съоръжение, „ Алтай ” е един от най-важните планове, по които Турция работи, с цел да увеличи отбранителните си качества в изискванията на закани и спорове по границата.

" Надявам се, че след привършване на тестванията на новите танкове „ Алтай ”, до 2025 година ще стартираме всеобщо произвеждане дружно с нашите сътрудници по плана. Няма да спрем да напредваме в отбранителната промишленост ", съобщи Ердоган.

Турският президент разгласи също, че тази година ще бъде въведен в употреба бъдещият флагмански десантен транспортен съд TCG Anadolu. Корабът ще разполага с къси писти, които ще разрешават кацане и политане на безпилотни бойни летателни апарати. TCG Anadolu ще бъде " първият в света транспортен съд с безпилотни бойни летателни апарати ", акцентира Ердоган.

Той добави, че тази година ще бъде осъществен първият полет на безпилотния летателен уред Bayraktar TB3.

Усъвършенствана версия на бойния безпилотен аероплан TB2 на магната Байкар, TB3 се чака да разполага със сгъваеми крила и да има опция да излетява или каца на самолетоносачи с къси писти, в това число TCG Anadolu. Bayraktar TB3 ще предлага координирани интервенции с въоръжени безпилотни летателни апарати при задачи в чужбина.

Президентът Ердоган добави, че атакуващият хеликоптер от тежък клас Atak-2 също ще извърши първия си полет тази година. /БГНЕС, Сабах

Анкара / Турция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР