Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган възложи на своите сътрудници

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган възложи на своите сътрудници
Коментари Харесай

Ердоган възложи проучване за превръщането на Света София в джамия

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разпореди на своите сътрудници в държавното управление да проведат изцяло изследване по въпроса за преобразуването на музей " Света София " в джамия. Това оповестява турското издание Hürriyet Daily News, представено от организация " Фокус ".
" Проведете изследване, тогава ще създадем оценка и ще поговорим за всичко. Туристите ще могат да посещават " Света София ", в случай че стане джамия. Както това се случва със Синята джамия - " Султан Ахмед " (в Истанбул - бел. ред.). Това би трябвало да се реши от нашата нация ", сподели турският водач на среща основния съвет на " Партията на справедливостта и развиването " (ПСР). 
Президентът помоли помощниците си да не бързат и да изучат добре този проблем. 
Припомняме, че на 29 май в " Света София " беше осъществена мюсюлманска гала в чест на завладяването на Константинопол, в този момент Истанбул. Властите в Гърция обявиха, че това деяние наскърбява интернационалната общественост и религиозните усеща на християните по света. 

Знаете, църквата " Света София " е превърната в джамия след завладяването на Константинопол от Османската империя през 1453 година, а през 1935 година е преобразувана в музей. През 1985 година тя е включена в листата на ЮНЕСКО за обектите от международно културно завещание.
През март 2019 година турският водач приказва за опцията да промени статута на " Света София " и да я трансформира още веднъж в джамия, тъй че тя да може да бъде посещавана гратис. Тогава Гръцкото външно министерство съобщи, че Атина счита това за засегнатост както за християните, по този начин и за интернационалната общественост.
Темата продължава и в този материал.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР