Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова Гърция да отвори

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова Гърция да отвори
Коментари Харесай

Ердоган лукаво зове Гърция да отвори портите за мигрантите за към Западна Европа

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган прикани Гърция да " отвори портите " за мигрантите.

" Хей Гърция! Призовавам ви... отворете портите и вие и се освободете от това задължение. Нека отидат в други европейски страни ", настоя Ердоган по време на предавана по малкия екран тирада в Истанбул.

Той добави, че ще е на посещаване в Белгия в понеделник за договаряния с Европейския съюз.

" Надявам се да се върна от Белгия с разнообразни резултати ", означи Ердоган.

Турската брегова защита съобщи през вчерашния ден, че Ердоган е наредил да блокират бежанците да минават морската граница с Гърция заради опасност за тяхната сигурност.

Положението с мигрантите на гръцко-турската граница ескалира в края на февруари, откакто Анкара разгласи, че е отворила границата си с Европейския съюз за мигранти и бежанци след неотдавнашното изостряне на напрежението в сирийската провинция Идлиб. Скоро по-късно хиляди мигранти се втурнаха към границата на Турция с Гърция и България, с цел да се опитат да влязат в Европа.

Според Турция една от аргументите за отваряне на границите ѝ към Европейски Съюз е неналичието на финансова помощ от Общността за справяне с потока от мигранти. Съгласно съглашението от 2016 година сред двете страни, Анкара даде обещание да ограничи потока на мигранти към Европейски Съюз, до момента в който Брюксел даде обещание да даде средства за подкрепяне на Турция да се грижи за бежанците.

В четвъртък Ердоган и съветският му сътрудник Владимир Путин се договориха за преустановяване на огъня в Идлиб. Двете страни също по този начин се споразумяха да основат предпазен кулоар на шест километра северно и южно от автомагистрала М4 в Сирия, която свързва провинциите Латакия и Алепо. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР